2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint kétmillió vadállat pusztult el a bolíviai erdőtüzekben

A bolíviai erdő- és bozóttüzekben a becslések szerint már több mint kétmillió vadállat pusztult el, közöttük jaguárok, pumák, lámák és ocelotok is. Kisebb állatok, például sörényes hangyászok, borzok, gyíkok, tapírok és rágcsálók is elpusztultak az ország keleti részén lévő Chiquitania szavanna régióban.

„Beszéltünk chiquitaniai biológusokkal, és elbeszéléseik alapján úgy becsüljük, hogy több mint 2,3 millió állat pusztult el a különböző természetvédelmi területeken” – mondta Sandra Quiroga, a Santa Cruz-i Egyetem professzora.

A helyi sajtóban megjelent felvételeken elszenesedett állati tetemek láthatók a parázsló erdőkben, és a lángok elől menekülő madarak.

Ez a kígyó nem tudta elkerülni a tűz lángját az Otuquis Nemzeti Parkban, Bolívia keleti részén Fotó: phys.org

A lángok teljesen elpusztították a keleti Santa Cruz régióban lévő Tucavaca rezervátum több mint százhektáros őserdejét. „Az erdő teljesen elszenesedett, a károk visszafordíthatatlanok” – mondta Quiroga.

A bozót- és erdőtüzek miatt Bolíviában augusztus óta már több mint négymillió hektárnyi erdős és füves terület égett le a természetvédők szerint. Az aktivisták a La Paz-i kormányt okolják a tüzek miatt.

Erdőtűz pusztít a bolíviai Chiquitania erdőben, Robore közelében 2019. augusztus 29-én
Fotó: MTI/AP/Juan Karita

A kormány törvényekkel támogatja a mezőgazdasági célú erdő- és mezőégetést.

Nemrég engedélyezte a földművelőknek, hogy a szokásos 5 helyett 20 hektárnyi területet égessenek fel. Megfigyelők abból indulnak ki, hogy ez több ezernyi tűzhöz vezetett. A kormány szerint ellenben a száraz időjárás és az erős szelek felelősek a tüzekért.

Neked ajánljuk
180 év után ismét felbukkant a rejtélyes madár Új elmélet született a dinoszauruszok kihalásáról Február utolsó napjáig várják a nevezéseket a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra (videóval) Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam