2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szárazság miatt láthatóvá vált a spanyol Stonehenge

Évtizedek óta először látható a maga teljességében a spanyol Valdecañas-víztározónál található 4000 éves kőkör, amely a Stonehenge kísérteties mása.

A közeli Tajo folyó felduzzasztásával keletkező víztározó évtizedekig elrejtette a Doldal de Guadalperal kőegyüttesét: csak a legmagasabb kőtömbök csúcsát lehetett látni, az idei szokatlanul száraz nyár azonban teljes valójában láthatóvá tette az építményt.

A Valdecañas-víztározóban található kőegyüttes 2019 júliusában
Fotó: wikimedia.commons.org

Várhatóan csupán átmeneti állapotról van szó, ami nagyon izgalmas vitát vetett fel a spanyol régészek körében arról, hagyják-e jelenlegi helyén a kőegyüttest, vagy költöztessék-e máshová.

Egy nap alatt is nagy volt a változás: a baloldali műholdfelvétel július 24-én, a jobboldali július 25-én készült a víztározó környékén Fotó: sciencealert.com
Neked ajánljuk
Élő Bolygó Jelentés: 1970 óta 68 százalékkal zsugorodott a vadon élő állatfajok populációja Kihalás megakadályozása: sikerült megfejteni az ebihalak egy rejtélyét Rendkívüli mértékű aszály sújtja az Alföldet Trópusi vihar pusztít Vietnamban ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam