2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szárazság miatt láthatóvá vált a spanyol Stonehenge

Évtizedek óta először látható a maga teljességében a spanyol Valdecañas-víztározónál található 4000 éves kőkör, amely a Stonehenge kísérteties mása.

A közeli Tajo folyó felduzzasztásával keletkező víztározó évtizedekig elrejtette a Doldal de Guadalperal kőegyüttesét: csak a legmagasabb kőtömbök csúcsát lehetett látni, az idei szokatlanul száraz nyár azonban teljes valójában láthatóvá tette az építményt.

A Valdecañas-víztározóban található kőegyüttes 2019 júliusában
Fotó: wikimedia.commons.org

Várhatóan csupán átmeneti állapotról van szó, ami nagyon izgalmas vitát vetett fel a spanyol régészek körében arról, hagyják-e jelenlegi helyén a kőegyüttest, vagy költöztessék-e máshová.

Egy nap alatt is nagy volt a változás: a baloldali műholdfelvétel július 24-én, a jobboldali július 25-én készült a víztározó környékén Fotó: sciencealert.com
Neked ajánljuk
10 ezer tevére adtak kilövési engedélyt Ausztráliában, mert túl sok vizet isznak 10 ezer tevére adtak kilövési engedélyt Ausztráliában, mert túl sok vizet isznak Hogyan árasztja el, olvasztja fel és szárítja ki a Földet a klímaváltozás? Évmilliók óta alakítja a természetet az emberi tevékenység Nagy keletjük van a Renault villanyautóinak is
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam