2019. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szárazság miatt láthatóvá vált a spanyol Stonehenge

Évtizedek óta először látható a maga teljességében a spanyol Valdecañas-víztározónál található 4000 éves kőkör, amely a Stonehenge kísérteties mása.

A közeli Tajo folyó felduzzasztásával keletkező víztározó évtizedekig elrejtette a Doldal de Guadalperal kőegyüttesét: csak a legmagasabb kőtömbök csúcsát lehetett látni, az idei szokatlanul száraz nyár azonban teljes valójában láthatóvá tette az építményt.

A Valdecañas-víztározóban található kőegyüttes 2019 júliusában
Fotó: wikimedia.commons.org

Várhatóan csupán átmeneti állapotról van szó, ami nagyon izgalmas vitát vetett fel a spanyol régészek körében arról, hagyják-e jelenlegi helyén a kőegyüttest, vagy költöztessék-e máshová.

Egy nap alatt is nagy volt a változás: a baloldali műholdfelvétel július 24-én, a jobboldali július 25-én készült a víztározó környékén Fotó: sciencealert.com
Neked ajánljuk
Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét 600 ezer hektár tölgyest veszélyeztet egy rovar Magyarországon Több ausztrál város is kifogyhat az ivóvízből Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam