2019. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdősítés dilemmái Skóciában

Az erdők telepítése és megőrzése jelenleg az egyik legfontosabb eszköznek tűnik a klímaváltozás elleni harcban, de egy skót természetvédelmi szakértő szerint fajok kihalásához és élőhelyek megszűnéséhez vezethet, ha sokkal több fát ültetünk az ezen a téren lemaradt területekre.

A BBC tudósítása szerint az Edinburgh közelében lévő Pentland Hills épségéért felelő Victor Partridge arra figyelmeztet: különösen körültekintőnek kell lenni Skócia erdősítésénél. Az országban évezredekkel korábban lezajlott az erdőtlenítés, a helyi flóra és fauna pedig alkalmazkodott ehhez, és sok faj mára a nyílt lápokon és a termőföldeken érzi jól magát.

A Pentland Hills elsősorban juhok tenyésztésére használt terület, amelyen 97 rovarfajta él, és összesen több mint 900 különböző állat és növény otthona. Közöttük sok a talajon fészkelő madár (pl. réti fülesbagoly), mely állatoknak tágas, nyílt térre van szüksége a fészekrakáshoz és a vadászathoz.

Pentland Hills Fotó: edinburgh-flats.com

„Az emberek az erdők kipusztításával és a mezőgazdaság behozatalával új élőhelyeket teremtettek, ez pedig több faj esetében nagyobb változatosságot hozott. A bolygónak lehet, hogy jót tenne, ha több fát ültetnénk, de fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy ne semmisítsük meg ezeket az új élőhelyeket”

– mondta Partridge, aki szerint jobb lenne, ha faültetés helyett inkább a viselkedésünket változtatnánk meg, és felhagynánk a fosszilis energiahordozók használatával.

Faültetés Skóciában Fotó: heraldscotland.com

A Föld Barátai nevű, környezetvédelmi vállalatokat tömörítő egyesülés is egyetért ezzel, ugyanakkor azt vallják: Skóciának mindenképpen szüksége van egy olyan programra, amelynek keretében fákat ültetnek. A skóciai zöldek inkább a fák újratelepítésére koncentrálnak, mondván: sürgősen lépni kell a kérdésben, mert jócskán le vannak maradva az európai átlagtól, és Skóciának 155 évébe is telhet, míg sikerül felzárkóznia.

Neked ajánljuk
Tévéműsorban gyűjtenének pénzt egymillió fa ültetéséhez Hatalmas fásítási program magyar civil kezdeményezésre Minden eddiginél jelentősebb fásítási programok kezdődnek Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam