2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdősítés dilemmái Skóciában

Az erdők telepítése és megőrzése jelenleg az egyik legfontosabb eszköznek tűnik a klímaváltozás elleni harcban, de egy skót természetvédelmi szakértő szerint fajok kihalásához és élőhelyek megszűnéséhez vezethet, ha sokkal több fát ültetünk az ezen a téren lemaradt területekre.

A BBC tudósítása szerint az Edinburgh közelében lévő Pentland Hills épségéért felelő Victor Partridge arra figyelmeztet: különösen körültekintőnek kell lenni Skócia erdősítésénél. Az országban évezredekkel korábban lezajlott az erdőtlenítés, a helyi flóra és fauna pedig alkalmazkodott ehhez, és sok faj mára a nyílt lápokon és a termőföldeken érzi jól magát.

A Pentland Hills elsősorban juhok tenyésztésére használt terület, amelyen 97 rovarfajta él, és összesen több mint 900 különböző állat és növény otthona. Közöttük sok a talajon fészkelő madár (pl. réti fülesbagoly), mely állatoknak tágas, nyílt térre van szüksége a fészekrakáshoz és a vadászathoz.

Pentland Hills Fotó: edinburgh-flats.com

„Az emberek az erdők kipusztításával és a mezőgazdaság behozatalával új élőhelyeket teremtettek, ez pedig több faj esetében nagyobb változatosságot hozott. A bolygónak lehet, hogy jót tenne, ha több fát ültetnénk, de fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy ne semmisítsük meg ezeket az új élőhelyeket”

– mondta Partridge, aki szerint jobb lenne, ha faültetés helyett inkább a viselkedésünket változtatnánk meg, és felhagynánk a fosszilis energiahordozók használatával.

Faültetés Skóciában Fotó: heraldscotland.com

A Föld Barátai nevű, környezetvédelmi vállalatokat tömörítő egyesülés is egyetért ezzel, ugyanakkor azt vallják: Skóciának mindenképpen szüksége van egy olyan programra, amelynek keretében fákat ültetnek. A skóciai zöldek inkább a fák újratelepítésére koncentrálnak, mondván: sürgősen lépni kell a kérdésben, mert jócskán le vannak maradva az európai átlagtól, és Skóciának 155 évébe is telhet, míg sikerül felzárkóznia.

Neked ajánljuk
Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk A fa az új szén? Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam