2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy rétisas „szemén” át mutatják meg az Alpok pusztuló gleccsereit (videóval)

Egy fehérfarkú rétisasra erősített kamerával mutatja meg az Alpok pusztuló gleccsereit egy francia solymász. Jacques-Olivier Travers reményei szerint ha az emberek egy madár szemén át látják a világot, az segít meggyőzni őket a madarak és természetes élőhelyük megóvásának fontosságáról is.

A Victor nevű kilencéves rétisas útját öt szakaszra osztották fel. A svájci Piz Corvatsch csúcsáról indult egy 360 fokos kamerával a hátán, és GPS-nyomkövetővel felszerelve.

A madár Németországon, Ausztrián és Olaszországon halad át, mielőtt október 7-én befejezi hegyi túráját Franciaországban.

A madarat Travers egy munkatársa indítja útnak minden alkalommal egy-egy csúcsról.
A kamera cipelése miatt a szokásosnál lassabban repülő Victor 3-5 kilométert tesz meg minden repülése alkalmával, amelyek során Travers-t kell megtalálnia.

A terep bejárásakor Travers saját szemével látta az Alpok gleccsereinek olvadását. Egy németországi gleccser például, amelyet tavaly még vastagon hó borított, mára kásássá vált.

„Megdöbbentett a látvány. Hihetetlen volt a változás mindössze egyetlen év alatt” – idézte fel Travers.

Neked ajánljuk
Méhek végeztek 63 veszélyeztetett pingvinnel Dél-Afrikában Furcsa delfinpusztulás a holland partoknál Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm) Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam