2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szárazföldi gerinces fajok csaknem egyötödét adják-veszik világszerte

A szakemberek szerint a vadkereskedelem – beleértve az orrszarvútülkök és elefántagyarak, valamint az egzotikus állatok házi kedvencként való értékesítését – a vadon élő állatok kipusztulásának első számú oka, nyomában a természetes élőhelyeiket feldúló területfejlesztésekkel.

A szárazföldi gerinces fajok 18 százalékát adják-veszik legálisan vagy illegálisan világszerte – állapították meg amerikai és brit kutatók, akik szerint ez az arány nagyjából 50 százalékkal magasabb, mint azt eddig gondolták.

A BBC hírportál a Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmányból idéz, amelyben a kutatók a világon elsőként számszerűsítették a globális vadkereskedelemben leginkább érintett szárazföldi gerinces fajokat.

Az eredmények alapján több mint 5500 madár-, emlős-, kétéltű- és hüllőfajt, vagyis a világon élő gerincesek 18 százalékát adják-veszik jelenleg világszerte, és további csaknem 3 ezer olyan faj van, amely testi adottságai – például díszes tollazata, vagy egzotikus tülke – miatt a jövőben a vadkereskedők célkeresztjébe kerülhet.

A WWF számításai szerint minden évben 100 tigris, 1000 orrszarvú és 20 000 elefánt válik az illegális vadászat áldozatául  Fotó: wwf.sg

„Ha egy fajt értékesítenek, akkor fennáll az esélye, hogy a közeli rokonai is a vadkereskedelem áldozataivá válnak. Amint ezt felismertük, ki tudtunk dolgozni olyan új modellt, amellyel megjósolható, hogy a jövőben mely fajok válhatnak érdekessé a vadkereskedelemben” – magyarázta Brett Scheffers, a Floridai Egyetem munkatársa.

A Sheffieldi Egyetemen dolgozó David Edwards és brit, valamint amerikai kollégái az Andok, az amazóniai esőerdő, Fekete-Afrika, Délkelet-Ázsia és Ausztrália bizonyos régióit azonosították a madarak, emlősök, kétéltűek és hüllők vadkereskedelmének gócpontjaiként.

A szakemberek szerint a vadon élő fajok védelme érdekében olyan intézkedésekre lenne szükség, mint a szóban forgó fajok szigorú megfigyelése, az illegális importáruk hatékonyabb kiszűrése, a korrupció felszámolása, és a helyi közösségek bevonása a természetvédelembe.

Neked ajánljuk
A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához Korallpopulációjának felét elveszítette az ausztrál Nagy-korallzátony az 1990-es évek óta Luxemburgnak is meggyűlik a baja az illegális hulladékkal Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam