2019. november 16., Ödön
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A heves esők eloltották a bolíviai esőerdőket pusztító tüzeket

A napok óta tartó heves esők eloltották a bolíviai esőerdőket két hónapja pusztító tüzeket. A műholdas feltételeken nem látható több égő vagy újraaktiválódott tűz.

Kelet-Bolívia régióit erőteljesen sújtották a tüzek, a lángok több mint négymillió hektárnyi területet perzseltek fel a helyi hatóságok szerint. Az esőzések segítettek a bolíviai katonaságnak abban, hogy megfékezzék a Chiquitania régióban tomboló lángokat. A száraz erdőségeket magában foglaló terület évszázadok óta az itt élő őslakos közösségek otthona.

Az országos meteorológiai szolgálat közlése szerint jelenleg nincsenek már tüzek Chiquitaniában. Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy várhatóan visszatér az erős napsütés és a magas hőmérséklet a terület fölé, ami ismét megnöveli a tüzek kialakulásának lehetőségét.

Az esőt üdvözlő bolíviai tűzoltó Fotó: mercopress.com

Williams Kaliman, a fegyveres erők parancsnoka közölte, egyelőre nincsenek arra irányuló tervek, hogy visszahívják azt az ötezer katonát, akiket az elmúlt húsz év legpusztítóbb bolíviai tüzeinek megfékezésére küldtek ki.

Pénteken a fővárosban százezrek tüntettek, mivel véleményük szerint a kormány túl lassan reagált a tüzekre. A bírálók szerint a fakitermelés mértékének a kormány által engedélyezett növekedése okolható a katasztrófáért.

A kormány szerint több mint 20 millió dollárt költöttek a lángok megfékezésére. A válság kezelését illető kritikák jelentősen csorbították a bolíviai elnök, Evo Morales népszerűségét.

A szomszédos Brazíliában szintén jelentősen csökkent az amazóniai erdőtüzek száma szeptemberben az időjárási tényezők változásának és az ország katonaságának köszönhetően.

Neked ajánljuk
Több száz koalával végezhet egy napok óta tomboló erdőtűz Ausztráliában Két éven belül megpecsételődhet az amazonasi esőerdő sorsa – a legrosszabb forgatókönyv válhat valósággá Még napokig nem tudják megfékezni a bozóttüzeket Ausztráliában Afrika az éghajlatváltozás által leginkább érintett kontinens Lyukas a zoknid? Kihajítanád? Stop(pold meg)!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam