2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aggasztóan sok orrszarvút öltek meg az utóbbi időben Botswanában

Aggasztóan elszaporodtak az orrszarvúk elleni támadások Botswanában, a vadorzók a kihalás fenyegette állatoknak menedéket adó országot szemelhették ki új célpontjuknak – jelentette be Alice Mmolawa környezetvédelmi miniszter.

„Úgy tűnik, hogy a vadorzók figyelme Botswana felé fordult” – számol be az MTI Alice Mmolawa nyilatkozatáról. A hatóságok adatai szerint

az elmúlt hat hónapban kilenc orrszarvú esett vadorzók áldozatául,

ami „példátlan” az Afrika déli részén fekvő országban. Botswanában 2016-ban mindössze egyetlen rinocéroszt ejtettek el orvvadászok, 2017-ben pedig egyet sem.

A 400 orrszarvúnak otthont adó Botswana a szigorú fellépés eredményeként olyan biztonságossá vált az állatok számára az elmúlt években, hogy más, a vadorzás által erősen sújtott afrikai országok megkezdték saját állományuk átköltöztetését.

Csak a Dél-afrikai Köztárságban 318 orrszarvút ejtettek el vadorzók 2019 első hat hónapjában.

Keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis)
Fotó: wikimedia.commons.org

A botswanai hatóságokat különösen aggasztja, hogy míg korábban havonta öltek meg egy-egy orrszarvút a vadorzók, a két legutóbbi elejtés között már egy hét sem telt el.

„Ha a vadorzás ebben az ütemben folytatódik, két-három év múlva már nem lesz orrszarvú Botswanában, főleg keskenyszájú nem” – mondta Mmadi Reuben, a nemzeti parkokban élő orrszarvúk védelméért felelős minisztériumi tisztségviselő.

A botswanai rinocéroszok az Okavango folyó mentén, főleg a folyó deltavidékén élnek. Az orrszarvúkat tülkükért vadásszák, amelynek mágikus hatást tulajdonítanak a Távol-Keleten.

Neked ajánljuk
Korrekordot döntött a budapesti állatkert mhorr-gazellája 45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park Róka a városban (képgaléria) Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam