2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Életüket is adják a madárvédelemért, ha kell

A mediterrán és arab országok kultúrájának része a vándormadarak befogása, csapdázása, levadászása. Ez ellen küzdő madárvédelmi szervezetek – köztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is – gyűjtést indítottak a madárpusztítás megakadályozására.

Évente mintegy 25 millió madár pusztul el vándorlás idején különböző emberi tevékenységeknek köszönhetően: illegális madárhálók, csapdák vagy fegyveres vadászat miatt.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádióban elmondta: nem szabad azt hinnünk, hogy ez csak egyes arab országokban zajlik.

A mediterráneumban a legnagyobb mértékű madárpusztítás Egyiptomban zajlik (5,5 millió példány), csak 200 ezerrel van lemaradva mögötte Olaszország, Franciaországban pedig félmillió madarat pusztítanak el.

Orbán Zoltán azt is elmondta, hogy az ott élő népeknek évezredek óta általános élelmiszerforrás volt az arra vonuló madárhad.

Magyarországon is küzdeni kell a madárpusztítás ellen. A magyarok ugyanis nem megeszik, hanem megmérgezik a madarakat.

Magyarországon mérhetetlenül sok a munka a madármérgezés ellen.

Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Orbán Zoltán hozzátette: a madárvédelmi szakemberek elsősorban szemléletformálással, figyelemfelhívással küzdenek a madárpusztítás ellen, de van úgy, hogy a hálók leszerelésével, a vadászatok megakadályozásával közvetlenül is konfrontálódnak az orvvadászokkal.

„Bizony, itt a helyi vagy mondjuk a Máltára utazó önkéntes madarászoknak akár a testi épsége vagy az élete is veszélybe kerülhet, mert olyan emberek ellen kell küzdeni, akik lőfegyverrel vannak felfegyverkezve, ellátva. Elég gyakran történik fizikai bántalmazás, autók megrongálása, más atrocitások, tehát ez egy nagyon komoly és veszélyes munka."

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adományokból végzi ezt a feladatot.

Neked ajánljuk
Korrekordot döntött a budapesti állatkert mhorr-gazellája 45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park Felfedezésre vár az Ipoly Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam