2020. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sárgulnak a széncinegék, de nem az irigységtől – A felmelegedés hatásai a madarak tollazatára

Magyar kutatók nemrégiben kimutatták, hogy a cinegék színezete összefügg a vizsgálataikhoz használt kísérleti terület augusztusi csapadékviszonyaival és hőmérsékleti jellegzetességeivel. Ezek a változások fokozatosak és kis léptékűek, ezért az emberi szem számára alig-alig észrevehetők, a madaraknak azonban fontosak lehetnek a párválasztás szempontjából.

A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportja együttműködésével lassan négy évtizede folynak ornitológiai kutatások egy erre kijelölt gyertyános-tölgyesben a Szentendrei Erdészethez tartozó Málnás-hegyen. A hosszú távú együttműködés többek között lehetőséget kínál arra is, hogy

a kutatók a klímaváltozás olyan hatásait vizsgálhassák, amelyekre másként nem lenne mód.

A vizsgálatok többsége tavasszal és nyáron, vagyis a madarak szaporodási időszakában folyik, de célzott vizsgálatokat ősszel és télen is végeznek a rezidens fajokkal, mint amilyen az egyébként gyakori fészkelőnek tekinthető széncinege.

Forrás: parkerdo.hu/onlinelibrary.wiley.com

A globális felmelegedés hatására a kísérleti területen az augusztusi időjárás szisztematikusan változik az évek között.

Hosszú távú adatok elemzésével a kutatók nemrégiben kimutatták, hogy a kísérleti terület augusztusi csapadékviszonyaival és hőmérsékleti jellegzetességeivel összefügg a cinegék színezete.

Ha száraz és meleg az augusztus, vagyis amikor a széncinegék többsége a területen levedli régi testtollait, és újakat növeszt, a sárga has újonnan növesztett tollai sötétebb és teltebb színűek lesznek, mint egy nedvesebb és hűvösebb augusztust követően. A tollban található sárga színanyagot a táplálékból nyerik a széncinegék, és feltételezhetően az időjárási viszonyok befolyásolják a táplálék elérhetőségét az erdőben.

A színezetbeli változások fokozatosak és kis léptékűek, ezért az emberi szem számára alig-alig észrevehetők, a madaraknak azonban fontos lehet.

Az ő színlátásuk ugyanis sokkal kifinomultabb az emberénél, és a sárga szín nagy szerepet játszik a széncinegék párválasztásában.

Forrás: parkerdo.hu/onlinelibrary.wiley.com

A közlemény alapját képező tanulmány 2019 júliusában jelent meg az Ibis szakfolyóiratban.

Neked ajánljuk
Drónrajok reptetésében értek el elképesztő áttörést az ELTE kutatói (videóval és képgalériával) Az MME idén is arra kéri az embereket, hogy ne etessék a vízimadarakat Európa madarai – Több mint 3000 színes rajz Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban Adomány a szegedi Klinikai Központ dolgozóinak
Tovább a forrásra: parkerdo.hu
Vissza
Hírfolyam