2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megérkeztek a Dél-Alföldön telelő első kékes rétihéják és kis sólymok

Megjöttek az első telelő ragadozó madarak az északi országokból. Október elején érkeztek a kékes rétihéják, legelsőként, épp akkor, amikor a nálunk fészkelő hamvas rétihéják útra keltek.

„A két faj általában minden évben egyszerre kezdi meg vándorútját, mintha váltanák egymást” – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján. Kékes rétihéjából rendszerint kevesebb mint száz példány telel a területen, ami annak köszönhető, hogy a madaraknak szükségük van saját, 2-3 négyzetkilométeres revírre. Pusztai területeken, gyepeken tartózkodnak, kisebb rágcsálókkal, madarakkal táplálkoznak.

A gatyás ölyvek október közepe-vége tájékán szoktak megjelenni, és a faroktollaik végén látható fekete sáv alapján lehet őket beazonosítani. Jönnek a kis sólymok is a Skandináv-félszigetről. Rájuk az a jellemző, hogy magányosan mozognak, és nagyon őrzik a saját telelőterületüket.

Egy öreg hím kis sólyom Fotó: Czifrák Gábor

Több, nálunk is költő ragadozó madárfaj állománya telente jelentősen felszaporodik. Ilyen például a rétisas és a parlagi sas, melyek északi állományai rendszerint a Kárpát-medencében telelnek. Vándorsólymok is megjelennek a dél-alföldi tájakon. A békéscsabai evangélikus templom tetejére például már nyolc éve minden télen visszajár egy tojó vándorsólyom.

A békéscsabai evangélikus templomhoz visszajáró tojó vándorsólyom Fotó: evangelikus.hu
Neked ajánljuk
Az öreg tölgyesek gladiátora – a szarvasbogár Legalább 28 fajt mentettek meg a kihalástól az elmúlt évtizedekben Főként fajtársaikkal szemben agresszívak a hattyúk Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: kmnp.nemzetipark.gov.hu
Vissza
Hírfolyam