2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öt év alatt jégtömegük 10 százalékát vesztették el a svájci gleccserek

Újabb rekordokat döntött meg a gleccserek olvadása idén Svájcban, ezen a nyáron jégtömegük két százalékát, az elmúlt öt évben pedig együttvéve a 10 százalékát veszítették el, ami példátlan a feljegyzések több mint 100 évvel ezelőtti kezdete óta.

Az év még kemény hideggel és bőséges havazással indult januárban, főleg az ország keleti részén rekordmennyiségű hó hullott, és még a viszonylag hűvös április és május hónapokban is a szokásosnál 20-40 százalékkal vastagabb hó borította a jégfolyamokat. Helyenként még június elején is hatméteres hótakarót mértek.

Azonban a két nagy nyári egyhetes – június és július végi – hőhullám idején 15 nap alatt annyi hó és jég olvadt meg a svájci gleccsereken, hogy abból egy éven át fedezni lehetett volna Svájc egész évi ivóvízszükségletét

– jelentette be a Svájci Természettudományi Akadémia.

A tömegmérlegmérések szerint idén nyáron 8 méter jég olvadt meg a Findelen-gleccser orrán
Fotó: naturalsciences.ch/Matthias Huss

Idén sok jégfolyam átlagvastagsága 1-2 méterrel csökkent, de főleg a kisebb gleccserek zsugorodnak. A XX. század eleje óta 500 kis, köztük számos névtelen gleccser olvadt el.

Az előrejelzések szerint 2050-ig csaknem az összes kis svájci gleccser eltűnhet.

A Zürichi Műegyetem (ETH Zürich) glaciológusainak szimulációi szerint nem sok maradhat a híres Aletsch-gleccserből, az Alpok leghosszabb, 23 kilométeres jégfolyamából sem, bár a látványos képződmény egyharmada megmenthető, ha sikerül tartani a nemzetközi klímavédelmi célkitűzéseket.

Neked ajánljuk
Előbújtak az első kérészek, kezdődik a tiszavirágzás, a nyár természeti csodája (videóval) Fák ültetésével életek százait lehetne megmenteni Philadelphiában 40 évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek az új-zélandi gleccserek Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről Számítógépeket ajándékozott a Honda a Jahn Ferenc Kórháznak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam