2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden negyedik emlősfaj kihalhat Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia emlőseinek több mint negyedét fenyegeti kihalás a klímaváltozás és a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válása miatt – derült ki egy új tanulmányból, amely mintegy hétezer faj adatait vizsgálta.

A State of Nature című tanulmány mintegy 7000 faj adatait vizsgálta több mint 70 szervezet segítségével – írta a BBC.com.

A jelentés szerint minden ötödik növényfajt, a gombák és zuzmók 15 százalékát, a gerincesek 40 százalékát, a gerinctelenek 12 százalékát, az emlősfajok 26 százalékát fenyegeti a kihalás.

A kutatás szerint a főbb fajok 60 százalékának populációja csökkent 1970 óta. A vizsgált fajok egyedeinek átlagos száma 13 százalékkal csökkent.

A vadvilág egyre gyorsabban változik, a kutatók arra jutottak, hogy a fajok több mint felének az egyedszáma vagy gyorsan csökkent vagy növekedett az elmúlt 10 évben.

Az eredmények szerint a faji sokszínűség csökkenésének egyik fő oka a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válása. Miközben növekedett az élelmiszer-termelés, drámai hatással volt a farmvidékek vadvilágára.

A növényvédő szerekkel kezelt termőterületek 53 százalékkal növekedtek 1990 és 2010 között.

Illusztráció: populationmatters.org

A vadvilágbarát földművelés segíthet lelassítani a populációk csökkenését,

de nem elegendő a folyamat megállításához és visszafordításához – áll a jelentésben, mely kiemeli a klímaváltozás jelenleg is tartó hatásait.

A brit nemzeti meteorológiai szolgálat (Met Office) szerint Nagy-Britannia 10 legmelegebb évét 2002 óta mérték.

A klímaváltozás messzemenő változásokat idézett elő az ország vadvilágában, a fajok elterjedésében és ökológiájában, és ez folytatódni fog évtizedeken vagy akár évszázadokon át – írják a tudósok.

Nagy-Britanniában számos faj, köztük madarak, pillangók, lepkefélék és szitakötők az elmúlt 4 évtizedben fokozatosan északra húzódtak, évtizedenként átlagosan 20 kilométerrel.

A melegedő tengerek változásokat idéztek elő a planktonok és a halak eloszlásában – számol be a kutatás eredményeiről az MTI.

Neked ajánljuk
Zöldebbé teheti az Antarktiszt és eltüntethet ott élő fajokat a klímaváltozás Összeomlóban a biodiverzitás a Földközi-tenger keleti részén Elpusztíthatják Escobar veszélyes vízilovait Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: azuzlet.hu
Vissza
Hírfolyam