2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Négyszáznyolcvan millió éves is lehet az állatok sorba rendeződése

A Marokkóban feltárt ízeltlábú-kövületek arra utalnak, hogy a szabályos sor formálása az állatvilágban 480 millió éves is lehet, és evolúciós előnyökkel járhatott.

A francia, svájci és marokkói tudósok által leírt kövületcsoportban a trilobiták, a háromkaréjú ősrákok egy nemébe (ampyx) tartozó állatok szerepelnek, mindegyikük feje ugyanabba az irányba fordul, a kapcsolatot valószínűleg hosszú, hátrafelé irányuló tüskéik segítségével tartották – írja a Scientific Reports.

A tudósok azt állapították meg, hogy az apró állatok, amelyek a mai tőrfarkú rákokra hasonlítanak, minden bizonnyal szándékosan alkottak a „vonatozáshoz” hasonlító sort, amikor az ősi tengerfenéken vonultak.

Forrás: whyevolutionistrue.wordpress.com

„A megismert mintázatok mérete, következetes vonalszerűségük és irányítottságuk miatt nem valószínű, hogy az alakzatot véletlenül alakították volna ki a víz áramlásai” – írták a kutatók.

Jean Vannier, a Lyoni Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint a csoport viselkedésének okai között lehetnek a környezeti veszélyek és a reprodukció.

Az ízeltlábúak kiterjedt családjának mai tagjainál – hangyáknál, homárféléknél – szintén megtalálható ez a viselkedés: védekezésül vagy párkeresés céljával formálnak hasonló csoportokat.

„Úgy tűnik, a csoportban élés és mozgás gyorsan megmutatta az előnyeit az ősi állatoknál” – tette hozzá Vannier.

A kutató elmondta, eredményeik azt az elképzelést támasztják alá, hogy a kollektív viselkedés – mint például a sorba rendeződés – ugyanakkor vagy valamivel később jelent meg az állatvilágban, mint amikor az első bonyolult idegrendszerek és érzékelőszervek kifejlődtek.

Ha újra megvizsgálják Kínában talált, 520 millió éves ősi rákok leleteit, bebizonyosodhat, hogy a soralkotás még régebbi időkből származik.

Neked ajánljuk
Élő Bolygó Jelentés: 1970 óta 68 százalékkal zsugorodott a vadon élő állatfajok populációja A természetfotózás a világ egyik legklasszabb munkája (képgaléria) Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön Kitalálja, hogy melyik modell vezeti a Porsche eladási listáját?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam