2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Három év után végre megtalálták a mecseki rétisaspár fészkét

Megtalálták annak a rétisaspárnak a fészkét, amely három éve tűnt fel a Mecsekben. A rétisas Magyarország legnagyobb testű ragadozó madara. Fokozottan védett faj, eszmei értéke egymillió forint. A mecseki fészek körül most védőgyűrűt hoznak létre, ami három hektár erdőt ment meg a kivágástól.

A fokozottan védett madárfajba tartozó rétisaspár fészkének a felkutatását elsősorban a védelmi tevékenység indokolta, illetve az, hogy nyomon tudják követni a költésüket – erősítette meg Völgyi Sándor, a Duna–Dráva Nemzeti Park mecseki tájegységének természetvédelmi őre az InfoRádiónak. Magyarország legnagyobb rétisasállománya a mecseki tájegység területén költ,

a mintegy 300 párból 50 Baranya megyében található.

A rétisas Magyarország legnagyobb ragadozó madara. A szárnyfesztávolsága repülés közben a 2 métert is meghaladja. Fő vadászterülete a vizes területek, tápláléka döntő részét vízi szárnyasok és halak teszik ki, a téli időszakban viszont dögöket is fogyaszt, vagyis a természetben működő „takarító személyzet” tagja.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A nagytestű ragadozó madarak költési időszaka igen hosszú, ami a rétisasnál januárban kezdődik az udvarlással és a fészek rendbetételével, amit sokáig használnak. Gyakran már februárban vannak tojások, a kikelt fiókák pedig júniusig a fészekben tartózkodnak, mire elérik a kellő fejlettségi állapotot a kirepüléshez.

A rétisasokra természetes veszélyek közé tartozik, hogy más ragadozómadarak vagy a nyestek elpusztíthatják a még védekezésképtelen fiókákat a fészekben, vagy adódhat olyan extrém időjárási körülmény, ami végzetes lehet számukra, ugyanakkor mindezek részei azon ökológiai rendszernek, amelyben élnek.

A probléma mindig az emberből indul ki

– emelte ki a természetvédelmi őr. A Magyarország szinte valamennyi területén meglévő gazdálkodási tevékenység a rétisasokat is veszélyezteti. Ezért van szükség arra, hogy a természetvédők mindig egyeztessenek a gazdálkodóval a költőhely, a fészek védelméről. Adott esetben a hatóság dönthet a környéket érintő korlátozásokról.

A most felfedezett fészek 100 méter sugarú körében tilos lesz a favágás, amivel garantálható, hogy egy körülbelül 3 hektáros erdőterület hosszú távon fenn tudjon maradni, költési időszakban pedig 400 méter sugarú körben minden munkavégzést megtiltanak.

Neked ajánljuk
100 tagú gólyacsapat költözött Beremendre Két hónap alatt több mint 350 elefánt múlt ki Botswanában (videóval)) A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja A koronavírus-járvány miatti válság legpozitívabb hatása maga a kezelés módja lesz Hatalmas óceán van az Antarktisz alatt
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam