2019. november 12., Jónás, Renátó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem szerencsés, ha ellepik a vadon élő kaktuszok Magyarországot

Ma már az otthonokon és a botanikus kerteken kívül, a szabadban is találkozhatunk több kaktuszfajjal is: az Alföldről, a Duna–Ipoly Nemzeti Parkból és hegyvidéki területekről is jelentettek vadon élő füge-, avagy medvetalpkaktuszokat. Terjedésük káros is lehet, nagy számban ugyanis veszélyeztethetnek egyes élőhelyeket.

Solti Ádám, az ELTE Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszékének munkatársa az Inforádiónak elmondta: ezeknek a kaktuszoknak egy része a hobbikertekből került ki, de elképzelhető, hogy emberi beavatkozás nélkül is szaporodnának. 

Az Észak-Amerikából származó medvetalpkaktuszok elterjedése különösen elképzelhető, mert nem igénylik a sivatagi klímát, többé-kevésbé fagytűrők, és ezek a fajok hatékonyan tudnak terjedni más mérsékelt égövi területen, így hazánkban is.

Fotó: wikipedia.org

Solti Ádám azonban felhívta a figyelmet arra, hogy

a kaktuszok tömeges elterjedése veszélyes lehet, néhány invazív fajjá válhat, ezért fontos volna a hazai ökoszisztémából való eltávolításuk.

Ausztráliában az 1800-as évek végén behurcolt medvetalpkaktuszok okoztak óriási problémát az ökoszisztémában, végül egy kártevő rovar szándékos betelepítésével oldották meg a nehézzé vált helyzetet.

Neked ajánljuk
Egy eddig szinte ismeretlen inváziós fűfaj terjed Magyarországon Tévhitek a klímaváltozásról: Az új világ = sivatag és csótányok? Harcot indít az EU az idegen kártevők ellen – A turisták poggyászait is átvizsgálják Feljövőben van a csomagolásmentes kereskedelem Átmenetileg nem veszik át a veszélyes hulladékot Budapesten
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam