2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Állatkerti figyelemfelhívó kampány a „máglyahalált haló” sünökért

Többek között az őszi avarégetéssel kapcsolatban indított figyelemfelhívó kampányt a Fővárosi Állat- és Növénykert a sünök védelme érdekében.

Az avarégetés „máglyahalállal” fenyegeti a sünöket – áll az állatkert közleményében.

Az avarégetések egybeesnek ugyanis azzal az időszakkal, amikor a sünök telelőhelyet keresnek, és sokszor pont az ilyen avarkupacokba vackolják be magukat.

A Fővárosi Állat- és Növénykert, ahogy minden ősszel, ezúttal is felhívja a figyelmet az avarban rejtőző sünökre.

Sün az őszi avarban Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Minden érintettet arra kérnek, hogy avarégetés előtt forgassák át az kupacokat, hogy biztosan kiderüljön, nem rejtőzik-e benne egy téli álomra készülődő sün.

Emellett a városligeti intézmény az avarégetés helyett mindenkit biztat az avar hasznosítására, komposztálására is.

Az ősz másik kihívása a sünök számára a téli nyugalmi időszakra való felkészülés. Ezek az állatok ugyanis késő ősztől kora tavaszig téli álmot alszanak, nem is annyira a hideg, hanem inkább a táplálék szűkössége miatt. A télre való felkészülés jegyében ilyenkor annyit esznek, amennyit csak tudnak, hogy elegendő tartalékot halmozzanak fel a szervezetükben a téli álom időszakára. A szakembereknek az a tapasztalatuk, hogy a sünöknek november elejére legalább 350-400 grammot kell nyomniuk. Ha ezt nem érik el, akkor mindenképpen érdemes segíteni nekik.

Ezzel együtt kiemelték: a házilagos „sünmentést” senkinek sem javasolják. Ráadásul a Magyarországon honos sün természetvédelmi oltalom alatt áll, így otthoni tartása még akkor is a jogszabályokba ütközik, ha az a legjobb szándékból történik. Az állatkerti szakemberek így azt javasolják, hogy a segítségre szoruló állatokat inkább az állatkert bemutató mentőközpontjába, a „Sünispotályba” vigyék be.

Neked ajánljuk
Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) Nemhogy nem félnek tőlük, nevet is adtak az erdőben élő medvéknek Anjana, a tigriskölyköket nevelő híres csimpánz (videók) A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam