Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két éven belül megpecsételődhet az amazonasi esőerdő sorsa – a legrosszabb forgatókönyv válhat valósággá

Ha helytálló a becslés, a dzsungel helyén szavanna alakulhat ki, ami több milliárd tonna szén-dioxidot bocsátana ki, és jelentősen gyorsítaná a globális felmelegedést. Az erdőirtás szárnyalása veszélyes fordulópont közelébe sodorhatja az Amazonas esőerdejét.

Ha eléri ezt a pontot az esőerdő, onnantól már képtelen lesz a fenntartásához elegendő esőt termelni, a terület fokozatosan kiszáradhat, szavanna alakulhat ki a helyén. Ennek következtében több milliárd tonna szén-dioxid kerülhet a légkörbe, ami jelentősen felgyorsítja a globális felmelegedést, és alapjaiban változtathatja meg Dél-Amerika időjárását – adta közre a The Guardian Monica de Bolle, a washingtoni Peterson Nemzetközi Gazdaságtudományi Intézet vezető munkatársának jelentését.

Az éghajlatkutató tudósok véleménye megoszlik a jelentésről. Az egyik vezető brazil éghajlatkutató, Carlos Nobre megkérdőjelezi de Bolle számításait, és nem tartja elképzelhetőnek, hogy az erdőirtás mértéke az idei 18 ezer négyzetkilométerről 2021-re elérje a 70 ezret. Szerinte a pusztítás ilyen mértékű előrejelzett növekedése inkább gazdasági, mintsem ökológiai kalkulációnak tűnik.

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

„Az Amazonas esőerdejének 17 százalékát már kiirtották, vagyis ugyanezzel az ütemmel számolva 15-20 év alatt érhetjük el, hogy a terület 20-25 százalékát ne borítsa már erdő. Nagyon remélem, hogy Monica de Bolle téved. Ha mégis igaza van, az a világ végét jelentheti” – jelentette ki a tudós.

Ezzel szemben a fairfaxi George Mason Egyetem professzora, Thomas Lovejoy egyetért a jelentéssel, és úgy véli, hogy a globális felmelegedés, az egyre nagyobb mértékű erdőirtás és az Amazonas-medencében egyre szaporodó tüzek felgyorsíthatják a folyamatot.

Monica de Bolle szerint megoldást jelenthet a helyzetre, ha a brazil állami bankok csak olyan vállalkozásoknak folyósítanának hitelt, amelyek a szigorú környezetvédelmi törvényeknek is megfelelnek.

Neked ajánljuk
Ennyi erdőirtás láttán a bőgőmajmok sem jutnak szóhoz Pár éven belül elkezdődhet olyan fontos rendszerek összeomlása, mint az amazonasi esőerdő Kevesebb szén-dioxidot kötnek meg az esőerdők Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam