Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cetcápák szájában élő rákfajt fedeztek fel kutatók

A japán kutatók által Podocerus jinbeként „becézett” apró, 3-5 centiméteresre megnövő teremtmények arról ismertek, hogy a legkülönfélébb környezetekben képesek élni, a magashegységektől kezdve egészen a tengerek mélyéig.

A Hirosimai Egyetemen dolgozó Tomikava Kót ettől függetlenül igencsak meglepte, hogy egy cetcápa szájában bukkant rá a gammaridea alrend egy eddig ismeretlen fajára.

A kutatók szerint a Podocerus jinbe teste barna színű, és nagyjából 5 milliméter hosszú. Lábai szőrösek, ami segítségére van a táplálékául szolgáló szerves anyagok begyűjtésében.

Podocerus jinbe Fotó: Hiroshima University

Tomikava szerint több oka is van annak, hogy a faj – amely nevét a cetcápa japán neve, a jinbe zame után kapta – ilyen szokatlan élőhelyet választott magának.

„Egy cetcápa szája valószínűleg kedvező élőhely számukra a légzésükhöz szükséges friss tengervíz, valamint a táplálék rendszeres beáramlása miatt. Nem utolsósorban pedig védelmet jelent a ragadozókkal szemben” – hangoztatta a kutató.

Cetcápa Fotó: wikipedia.org

Tomikava akkor fedezte fel az eddig ismeretlen rákfajt, amikor egy Okinava prefektúrabeli akvárium a segítségét kérte annak kiderítésére, hogy milyen teremtmény élhet a cetcápájukban. A kutató szerint nagyjából ezer apró rákocskát találtak az állat szájában.

Neked ajánljuk
A trópusi korallszigetek regenerálódását segítő fajokat azonosítottak Lenyűgöző világot fedeztek fel a tenger mélyén (videóval) Egy újonnan felfedezett rákfajban is mikroműanyagot találtak Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére Naponta bemutat online egy-egy állatot a zárva tartó Schönbrunni Állatkert
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam