2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több száz koalával végezhet egy napok óta tomboló erdőtűz Ausztráliában

Az Új-Dél-Wales állam keleti részét szombat óta perzselő lángok eddig több mint 2200 hektárnyi területet pusztítottak el, köztük több száz koala élőhelyét.

A Port Macquarie-i Koala Kórház elnöke, Sue Ashton szerint az érintett területen élő koalák genetikailag nagyon sokszínűek, nagyon jó a vérvonaluk.

„Nagyon jól tudnak alkalmazkodni például az élőhelyüket vagy az éghajlatot érintő változásokhoz” – mondta a szakember, megjegyezve, hogy ez a populáció jelentősen segíthette volna a koalákra irányuló kutatásokat.

A déli irányba terjedő tűz megfékezését erős szelek nehezítik, a helyi tűzoltóság egyelőre senkit nem enged a térségbe.

Fotó: ladbible.com/Wildcare Australia Inc.

„Tűz eseten a koalák felmásznak a fák tetejére, és apró gombóccá formálják magukat. Ha viszont nagy tűz van, akkor élve eléghetnek” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az állatok túlélhetik a lángokat, ha csupán megpörkölődik a bundájuk. A Port Macquarie-i Koala Kórház negyven erszényes befogadására alkalmas.

Az Ausztráliában őshonos koala a sebezhető fajok közé tartozik, mivel a populációjára egyre nagyobb fenyegetést jelent az urbanizáció, a mezőgazdasági célokat szolgáló erdőirtás, a kutyatámadások, a közúti balesetek, az erdőtüzek és a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídia.

Az Ausztrál Koala Alapítvány becslései szerint mára 43-100 ezer koala él a vadonban szerte Ausztráliában. A szervezet szerint súlyosan veszélyeztetettre kellene változtatni a faj természetvédelmi besorolását.

Neked ajánljuk
30 éven belül kihalhatnak a koalák Új-Dél-Walesben 30 éven belül kihalhatnak a koalák Új-Dél-Walesben Kétszer több levesteknős él az ausztrál Raine-szigeten, mint eddig gondolták A COVID–19-járvány tanulságai és egyes fenntarthatósági vonatkozásai Már Japánban is fizetni kell a műanyag szatyrokért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam