2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Novembertől nem szerepelhetnek vadállatok a szlovákiai cirkuszokban

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium novembertől hatályos rendelete értelmében a nézők nem láthatnak többé a porondon macskaféle ragadozókat – kivéve kutyákat, macskákat és vadászgörényeket –, továbbá főemlősök, elefántok, vízilovak, orrszarvúk, delfinek és zsiráfok sem fognak fellépni. A nyilvános szerepeltetés mellett tilos lesz az állatok erre a célra való idomítása is.

A tilalmat még 2018-ban foglalták törvénybe arra hivatkozva, hogy az állatok nem tekinthetők többé tárgynak. A jogszabály megszegése akár 20 ezer eurós büntetést is vonhat maga után – olvasható az Újszó honlapján.

A háziállatok szerepeltetését nem tiltották be, de szigorították az idomításukra vonatkozó szabályokat, az állatok trenírozására nem használhatnak például tüzet, narkotikumokat, és nem szabad stressz alá helyezni sem az állatokat idomítás közben.

Fotó: ujszo.com

A vadállatokra vonatkozó tilalmat támogatja a Sloboda Svierat nevű állatvédő szervezet is, amelynek a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását célzó petícióját 55 ezren írták alá.

Idén márciusban a bazini polgármester volt az első Európában, aki megtagadta egy cirkusz fellépését az abban szereplő állatok miatt – emlékeztet a magyar nyelvű pozsonyi hírportál.

Neked ajánljuk
Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására 7,5 millió kilowattóra energiát állít elő évente egy Balaton melletti naperőmű Inkább az ember kísérői, mint házi állatai lehettek a macskák elődei Adomány a kikindai idősek otthonának Tudta? Magyarországon közel 100 évvel ezelőtt is volt elektromos autó
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam