2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átköltöztetéssel óvnák meg a kihalástól a hegyi erszényespeléket Ausztráliában

Kihalással fenyegeti a klímaváltozás az Ausztráliában honos hegyi erszényespeléket (Burramys parvus), ám a kutatók reményei szerint az utolsó megmaradt példányok átköltöztetésével meg lehet menteni a súlyosan veszélyeztetett fajt a pusztulástól.

A téli álmot alvó apró erszényes Délkelet-Ausztrália havasain él, de a téli hóesés csökkenése és a melegedő hőmérséklet miatt mostanra kevesebb mint 2500 egyede maradt a vadonban – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A hegyi erszényespelék a hótakaró által szigetelt kőhalmok alatt alusszák végig a telet, és odújuk védelmet nyújt a nyári hőség ellen is. A nagy meleg ugyanis halálos lehet a számukra.

Fotó: phys.org

Az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa, Hayley Bates szerint Ausztrália egyetlen téli álmot alvó erszényesének alig valamivel fagypont feletti hőmérsékletre van szüksége a sikeres hibernációhoz, ám elegendő hóborítás nélkül a hideg levegő beáramlik a sziklák közé, és lehűti az erszényespele menedékét.

A 0,6 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérséklet felébreszti a téli álmából, az állat vacogni kezdhet, és éhen halhat. Két enyhe tél is elegendő ahhoz, hogy a faj összeomoljon.

Az egyetem kutatói tenyészprogramba kezdtek Új-Dél-Wales állam egy alacsonyan fekvő területén annak érdekében, hogy a hegyi erszényespeléket hozzászoktassák az új környezethez, remélve, hogy sikerül létrehozniuk egy 25 egyedből álló kolóniát. Amennyiben a projekt sikeresnek bizonyul, akkor további példányokat költöztetnének le a havasokból.

Hayley Bates egy erszényespelével  Fotó: newsroom.unsw.edu.au

A 25 millió évvel ezelőttről származó fosszíliák alapján a kutatók úgy vélik, hogy a hegyi erszényespelék ősei egy mérsékeltebb éghajlatú, kevésbé szélsőséges környezetben éltek.

Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy a hegyi erszényespelék közeli rokonai sokáig az alacsonyan fekvő területeken lévő esőerdőket lakták.

„Az történhetett, hogy a faj modern kori képviselői együtt mozogtak a havasok felé terjeszkedő hűvös esőerdőkkel, amikor az éghajlat még viszonylag melegebb, párásabb volt. Amikor azonban a klímaváltozás előrehaladtával ezek a feltételek fokozatosan megszűntek, az erszényesek egy olyan környezetben maradtak, amely az alkalmazkodóképességük határát feszegette” – magyarázta Mike Archer, az egyetem paleontológusa.

A hegyi erszényespelékre további fenyegetést jelent, hogy a téli álmukból felébredve az elsődleges táplálékukat jelentő bogong-bagolylepkék (Agrotis infusa) száma ugyancsak csökken, ami szintén a klímaváltozás és a szárazság számlájára írható.

Rövid videó Hayley Batesről és kis védenceiről:

Neked ajánljuk
Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált Fogy a jég a jegesmedvék körül Nyert az ausztrál kormány, nem minősíti veszélyeztetettnek a Nagy-korallzátonyt az UNESCO Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Környezettudatos fürdőruhával rukkolt elő a Sloggi
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam