2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Genetikai változások révén alkalmazkodnak a vadállatok a melegedő éghajlathoz

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a skóciai Rum-szigeten élő gímszarvasok egyre korábban – évtizedenként nagyjából három nappal előbb – hozzák világra a borjaikat az 1980-as évek óta, amiért részben a melegedő hőmérséklet okozta viselkedésbeli és élettani változások a felelősek.

A PLOS Biology című folyóiratban publikált tanulmányukban a szakemberek most azt is megállapították, hogy a természetes kiválasztódás okozta genetikai változások is közrejátszanak a jelenségben.

Az eredmények ritka példaként szolgálnak arra, hogy az evolúciós változások már mindössze néhány évtized alatt végbemehetnek.

Az Edinburgh-i Egyetem szakembereinek közreműködésével született tanulmányhoz a Rum-szigeti gímszarvas-populációra vonatkozó genetikai adatokat használtak fel az 1972 és 2017 közötti időszakból.

Gímszarvasborjú a Rum-szigeten Fotó: phys.org/J. Pemberton

A tehenek évente egyetlen borjúnak adnak életet, és azok az egyedek, amelyek az év folyamán korábban ellenek, több utódot hoznak világra életük során.

Az eredmények szerint ennek részben az az oka, hogy összefüggés van a tehenek korábbi elléséért felelős gének és a magasabb reprodukciós siker között. Ennek következtében ezek a gének öröklődtek egyre inkább a sziget gímszarvas-populációjában.

„Ez egyike azon kevés eseteknek, amikor sikerült tetten érnünk az evolúciót, megmutatva, hogy az segíthet a populációknak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban” – mutatott rá a tanulmányt vezető Timothée Bonnet, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.

Neked ajánljuk
Élő Bolygó Jelentés: 1970 óta 68 százalékkal zsugorodott a vadon élő állatfajok populációja Elégtelennek bizonyultak az új-zélandi természetvédők erőfeszítései A természetfotózás a világ egyik legklasszabb munkája (képgaléria) Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Mohafalakkal a szálló por ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam