Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 2., Áron
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Genetikai változások révén alkalmazkodnak a vadállatok a melegedő éghajlathoz

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a skóciai Rum-szigeten élő gímszarvasok egyre korábban – évtizedenként nagyjából három nappal előbb – hozzák világra a borjaikat az 1980-as évek óta, amiért részben a melegedő hőmérséklet okozta viselkedésbeli és élettani változások a felelősek.

A PLOS Biology című folyóiratban publikált tanulmányukban a szakemberek most azt is megállapították, hogy a természetes kiválasztódás okozta genetikai változások is közrejátszanak a jelenségben.

Az eredmények ritka példaként szolgálnak arra, hogy az evolúciós változások már mindössze néhány évtized alatt végbemehetnek.

Az Edinburgh-i Egyetem szakembereinek közreműködésével született tanulmányhoz a Rum-szigeti gímszarvas-populációra vonatkozó genetikai adatokat használtak fel az 1972 és 2017 közötti időszakból.

Gímszarvasborjú a Rum-szigeten Fotó: phys.org/J. Pemberton

A tehenek évente egyetlen borjúnak adnak életet, és azok az egyedek, amelyek az év folyamán korábban ellenek, több utódot hoznak világra életük során.

Az eredmények szerint ennek részben az az oka, hogy összefüggés van a tehenek korábbi elléséért felelős gének és a magasabb reprodukciós siker között. Ennek következtében ezek a gének öröklődtek egyre inkább a sziget gímszarvas-populációjában.

„Ez egyike azon kevés eseteknek, amikor sikerült tetten érnünk az evolúciót, megmutatva, hogy az segíthet a populációknak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban” – mutatott rá a tanulmányt vezető Timothée Bonnet, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.

Neked ajánljuk
Szűznemzéssel adott életet utódainak egy komodói varánusz A ritka új-zélandi keák ugyanolyan eszesek, mint a főemlősök (videókkal) Három világszínvonalú magyar természetfilm is hozzáférhetővé vált a neten (videók) Európai díjra jelölik a fővárosi állatkert hulladékcsökkentési programját Az abszurditás csúcsa, avagy mi közük a középkori belga–holland határvitáknak a koronavírushoz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam