2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fény derült rá, hogyan rontjuk az éjszakai állatok életkörülményeit

Úgy tűnik, a teliholdnál erősebb fényforrással megvilágított földfelszín már nem jelent ideális környezetet az éjszakai életmódot folytató városlakó állatok számára.

Az Északkelet-illinois-i Egyetem kutatói kísérleti és műholdas eszközökkel vizsgálták, hogyan befolyásolja a Chicago területén élő éjszakai állatok viselkedését és életkörülményeit az éjszakai fényszennyezés – derül ki a NASA beszámolójából.

A kutatás során a szakemberek először mérőműszeres terepbejárást végeztek, majd az így kapott adatokat az űrállomásról készült nagy felbontású éjszakai képekkel vetették össze. A városban uralkodó fényviszonyok ismeretében egereken végzett kísérletekkel vizsgálták a különböző fényerősség hatásait.

A vizsgálati tartományt a negyedhold idején jellemző 0,01 luxtól az erősen felhős napokon mérhető 121 luxig jelölték ki.

A kísérletek azt mutatták, hogy 6 luxos fényerősség már egyértelmű változást hozott a kísérleti egerek viselkedésében.

A fény fokozatos erősödésével az egerek aktivitása egyértelműen csökkent. Eredményeiket megerősítették a Lincoln Állatkert kameracsapdáinak felvételei is. Az elmúlt évtized során több mint 1 millió állatról készült felvétel alapján az oposszumok, borzok, mosómedvék és egyéb állatok 19,6 százalékkal voltak aktívabbak a sötétebb területeken. Az ő esetükben is a 6 luxos fényerősség elérése bizonyult döntőnek.

Chicago fényei Fotó: NASA

A kutatási projektet vezető Aaron Schirmer úgy véli,

ha a nagyobb testű éjszakai állatok kevésbé aktívak, mozgási mintázataik térben és időben is átalakulhatnak, ami egyelőre ismeretlen módon az egész városi táplálékláncra hatással lehet.

A város zöldterületeinek fényviszonyait feltérképezve a kutatók számára egyértelművé vált, hogy számos régióban a látszólag kedvező feltételek ellenére sem ideálisak a körülmények a városlakó állatok számára, de bíznak benne, hogy eredményeik segíthetnek a két- és négylábú városlakók igényeit is szem előtt tartó megoldások kidolgozásában.

Neked ajánljuk
Főként fajtársaikkal szemben agresszívak a hattyúk A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett Kevesebb komp, több delfin Hongkongban Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: nasa.gov
Vissza
Hírfolyam