2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Harminc év után először kaptak lencsevégre egy ritka kancsilfélét Vietnámban (videókkal)

A vietnámi kancsil (Tragulus versicolor) egy apró termetű, őzszerű állat, amelyet kihaltnak hittek, s most a délkelet-ázsiai ország egyik dzsungelében fedezték fel kameracsapdákkal.

A Nature Ecology and Evolution című folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint a fajt 1910-ben jegyezték le először a Ho Si Minh-várostól nagyjából 450 kilométerre északkeletre lévő Nha Trang közelében talált példányok alapján. Az utolsó hivatalos észlelés 1990-ben volt, a szakértők azóta azt feltételezték, hogy a vadászat a kihalás szélére sodorta a fajt.

An Nguyen vietnámi biológust, a Global Wildlife Conservation állatvédő szervezet munkatársát és a berlini Leibniz Kutatóintézet (Leibniz-IZW) doktoranduszát azonban évek óta foglalkoztatta a gondolat, hogy a vietnámi kancsil talán még mindig ott rejtőzik a vadonban.

A hosszú ideje kihaltnak hitt kancsil egy vietnámi erdőben Fotó: phys.org

A biológus és két kollégája a helyiekkel együttműködve vette számba az elmúlt évek állítólagos észleléseit. A falusiak által adott leírások elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy a szakemberek több mint 30 mozgásérzékelős kamerát helyezzenek ki Vietnám északnyugati dzsungelében.

„Az eredmények elképesztők voltak. Majd kiugrottam a bőrömből, amikor ellenőriztük a kameracsapdákat és megláttuk az ezüstfoltos kancsilt” – idézte fel Nguyen.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy bár „viszonylag könnyen sikerült a nyomára bukkanni, ez korántsem jelenti azt, hogy a fajt nem fenyegeti a kihalás”. Hozzátették, hogy

Délkelet-Ázsiában óriási nyomás nehezedik az erdőkre az egyre növekvő népesség és a beruházások miatt, ezért a környezetvédelem terén „muszáj előre gondolkodni”.

Az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testülete (IPBES) idén májusban kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy akár az egymilliót is elérheti azoknak a fajoknak a száma, amelyek kihalhatnak az emberiség bolygóra gyakorolt hatásai miatt.

Nappali és éjszakai kameracsapdás videók a meglesett ezüstfoltos kancsilról (Forrás: SIE/GWC/Leibniz-IZW/NCNP):

Neked ajánljuk
Már meg lehet nézni a debreceni állatkert vöröspanda-hímjét (képgalériával) Megmentette a faját, most visszaköltözhet hazájába Diego, a galápagosi óriásteknős (videóval) A világ 360 teknősfajának több mint felét fenyegeti a kihalás veszélye Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban Adomány a szegedi Klinikai Központ dolgozóinak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam