Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Keskenyszájú orrszarvúkat telepítettek át a Dél-afrikai Köztársaságból Malawiba

A vadorzás miatt veszélyben lévő állatokat Kwa-Zulu Natal dél-afrikai tartományban fogták be, majd másfél hónapig tartó karantén után légi úton Malawi fővárosába, Lilongwéba szállították.

Tizenhét keskenyszájú orrszarvút telepítettek át a Dél-afrikai Köztársaságból Malawiba a kihalás fenyegette faj megmentésére tett erőfeszítések részeként. A malawi hatóságok szerint az orrszarvúk kedden teherautókon rendben megérkeztek az ország déli részén fekvő Liwonde Nemzeti Parkba.

Malawiban egyebek közt légi megfigyeléssel, terepjárós járőrözéssel és az állatokra helyezett nyomkövetőkkel vigyáznak a védett területen elhelyezett orrszarvúkra.

A dél-afrikai és a malawi kormány megállapodott, hogy fokozottan védi a keskenyszájú orrszarvút, amelyre tülke miatt vadásznak a vadorzók.

Az áttelepítés útvonala Fotó: africanparks.org

Az áttelepítésre a Természetvédelmi Világalap (WWF) fajmegmentési programja keretében került sor, ez volt az egyik eddigi legnagyobb átköltöztetési akció, és az első, amely országhatárokat lépett át.

A keskenyszájú orrszarvúk áttelepítése egyik országból a másikba Afrikán belül jelentős elmozdulás a faj védelmére tett erőfeszítésekben – közölte az Ezemvelo KZN Wildlife dél-afrikai természetvédő szervezet.

Az aktivisták szerint a keskenyszájú orrszarvú kizárólag Afrikában honos állatfaj, ezért kézenfekvő, hogy a kontinens országai közösen vállaljanak felelősséget a fennmaradásáért.

A rinocéroszok elengedése új élőhelyükön Fotó: africasustainableconservation.com/Kyle de Nobrega

Már csak alig több mint 5000 keskenyszájú orrszarvú él vadon, többségük a Dél-afrikai Köztársaságban, Namíbiában, Zimbabwéban és Kenyában.

A főleg füvet legelő szélesszájú orrszarvúktól eltérően a keskenyszájú orrszarvúk anatómiai okokból inkább bokrok és fák leveleit fogyasztja.

Neked ajánljuk
A vadonban több mint 15 éve kihaltnak vélt csigafajt telepítenek vissza a Bermuda-szigetekre Idén is sok száz ragadozó telelt nálunk A vadon élő állatok az erdei ökoszisztéma szerves részét képezik Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában Innovatív eszközök napelemekhez
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam