Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 3., Buda, Richárd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kölyökkorukban elárvult, mentett vadmacskákat engedtek vissza a szabadba (videóval)

Az idei születésű, körülbelül féléves állatokra a nyáron találtak rá Keszthely közelében. Anyjuk egy hálóba akadva elpusztult, három elárvult kölykét azonban sikerült megmenteni. Kettőt most visszaengedtek a szabadba Balatonfenyves közelében.

A kicsiket a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai nevelték fel. Az elengedés előtt az állatokon genetikai vizsgálatokat is végeztek. A hazai vadmacskaállomány ugyanis rendszeresen kereszteződik elvadult házi macskákkal. A hibridizáció nagyon komoly természetvédelmi problémát jelent, és a legtöbb vadmacskának kinéző állat genetikailag inkább házi macskának mondható. 

A szóban forgó mentett állatok azonban nemcsak úgy néznek ki, hanem genetikailag igazoltan is vadmacskák.

Ahogy a fővárosi állatkert honlapján olvasható, az állatokat nyár derekán találta meg Keszthely környékén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa, anyjuk egy hálóba gabalyodva pusztult el. Az elárvult kölykök mindenképpen emberi segítségre szorultak, hiszen épp akkoriban kezdtek átállni a szilárd táplálékra.

A kicsik először néhány napot a Petesmalmi Vidraparkban töltöttek, majd az állatkert természetvédelmi mentőhelyére kerültek, ahol egészen mostanáig gondoskodtak róluk.

A kölykökkel való foglalkozás során fontos volt, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, hiszen a túlságosan megszelídült vadmacskák nehezebben boldogulnának a szabad természetben.

A három vadmacskatestvér – két nőstény és egy hím – közül kettőt engedtek szabadon, a harmadik állat esetében egy kicsivel hosszabb, több lépcsőből álló visszavadítási folyamat tűnik indokoltnak.

Az állatkert szakemberei és helyi természetvédelmi szakemberek a két mentett vadmacskát egy Balatonfenyves melletti alkalmas élőhelyen engedték vissza a természetbe.

Íme, a három elárvult vadmacska:

Neked ajánljuk
Szűznemzéssel adott életet utódainak egy komodói varánusz A ritka új-zélandi keák ugyanolyan eszesek, mint a főemlősök (videókkal) Három világszínvonalú magyar természetfilm is hozzáférhetővé vált a neten (videók) Feltérképezték a német juhászkutya teljes genomját Legyen zöld a takarítás is!
Tovább a forrásra: zoobudapest.com
Vissza
Hírfolyam