2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rovarapokalipszis az egész élővilág jövőjét veszélyezteti

1970 óta az összes rovar fele kihalt a természetpusztítás és a növényvédő szerek használata következtében. Az észrevétlenül maradt rovarapokalipszis miatt vészhelyzet alakult ki a környezetvédők szerint. Ha nem állítjuk meg valahogy a folyamatot, annak az egész emberiségre és a teljes földi élővilágra nagyon súlyos következményei lesznek.

A tömeges rovarpusztulásról legutóbb Nagy-Britannia vezető ökológusai állítottak össze egy meglehetősen sokkoló jelentést, mely szerint

az egymillió azonosított rovarfaj 40 százalékát kihalás fenyegeti. A brit helyzetre fókuszáló jelentés szerint a szigetországban 23 méh- és darázsfaj halt ki az elmúlt évszázadban, a rovarirtó szerek alkalmazása pedig az utolsó 25 évben is megduplázódott.

Az egyes élőhelyekhez jobban kötődő pillangók populációja 77 százalékkal csökkent, a változatos élőhelyekhez jól alkalmazkodó fajoknál 46 százalékos az egyedpusztulás.

Az új tanulmány címlapja Fotó: somersetwildlife.org

A tömeges pusztulás kihat a rovarokkal táplálkozó légykapókra is (vörösbegyek, fülemülék, rozsdafarkúak stb.), amelyek egyedszáma 93 százalékkal (!) csökkent 1967 óta.

A rovaroknak teljes ökoszisztémák fenntartásában van kulcsszerepe.

„Nem várhatunk újabb 25 évet, mielőtt teszünk valamit, mert az túl késő lesz” – mondta Dave Goulson, a University of Sussex kutatója, a The Guardianben ismertetett jelentés vezető szerzője.

A kutatók elsősorban a rovarirtó szerek visszaszorítását, a városi parkok és zöldövezetek rovarbarátabbá tételét, és a mezőgazdasági termelés alatt álló területeken szükséges változásokat tartják elengedhetetlennek.

A rovarok és más gerinctelenek populációja elég rövid idő alatt regenerálódhat, s nem reménytelen a helyzetük, ha nem öljük meg őket szándékosan, és helyreállítjuk az élőhelyüket.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam