Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyeztetett madár az év madara Ausztráliában

Egy szénbányaprojekt miatt a viták középpontjába került apró, veszélyeztetett őshonos madarat választottak Ausztráliában az év madarának.

A szakállas amandina (Poephila cincta) kapta a mintegy 30 ezer szavazat egyharmadát a kétévenkénti versenyben – közölte a BirdLife Ausztrália természetvédelmi szervezet.

A versenyen a második helyet a közönséges bagolyfecskének (Podargus strigoides), a harmadikat a lazúr tündérmadárnak (Malurus cyaneus) szavazták meg.

Az Adani indiai konszern sokat vitatott, több milliárd dollár értékű Carmichael szénbányaprojektje kis híján meghiúsult a queenslandi Galilee-medencében. A mintegy tíz centiméteres madár ugyanis csak ezen a területen él, miután teljesen eltűnt a szomszédos Új-Dél-Wales államból.

A szakállas amandina Fotó: wikimedia.org

A szénbányaprojektnek azonban májusban végül szabad utat engedett az állam kormánya, miután elfogadta a bányának a ritka madár védelmével is foglalkozó tervét.

A BirdLife Ausztrália szerint a szakállas amandina egyedszáma az elmúlt évtizedekben 80 százalékkal esett vissza, nagyrészt az élőhelyük elvesztése és a honos fás gyomnövények elterjedése miatt.

A déli alfajnak kevesebb mint 800 példánya él, míg az északi alfaj sokkal elterjedtebb, és kevésbé veszélyeztetett.

„Az a szomorú, hogy sok madarunk rossz okból, a kihalási válság miatt lesz híres” – mondta Sean Dooley, a BirdLife Ausztrália szóvivője.

Neked ajánljuk
A vadonban több mint 15 éve kihaltnak vélt csigafajt telepítenek vissza a Bermuda-szigetekre Idén is sok száz ragadozó telelt nálunk A vadon élő állatok az erdei ökoszisztéma szerves részét képezik A MOL Plugee ingyenes villanyautó-töltéssel támogatja az egészségügyi dolgozókat Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam