2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindennapi vendégek lettek a vadállatok Budapesten és a nagyobb városokban

Mind gyakrabban fordul elő, hogy rókák, vaddisznók, nyulak és más vadállatok jelennek meg belterületen, nemegyszer jelentős károkat okozva. A vadak sokszor üresen hagyott portákon bújnak meg. A lakott területen megjelenő állatok némelyekben félelmet keltenek, egyesek bosszankodnak az elszenvedett károk miatt, mások azonban etetik, védik őket, és még nevet is adnak nekik.

A nagyobb városokban egyre többször jelennek meg vadon élő állatok. Többnyire vaddisznók, rókák és nyestek bukkannak fel a legváratlanabb helyeken, és időnként jelentős károkat okoznak. A hétvégi telkek, régi házak vagy gazdátlanul álló villák kiváló búvóhelyet jelent a vadállatoknak: a gyümölcsfák bőséges táplálékkal szolgálnak, de a póráz nélkül sétáltatott kutyák sem szaglásszák ki őket, szemben az erdővel, a kertekben található automata öntözőberendezés által pedig a szomjukat is olthatják az állatok.

A XII. kerületben elsősorban a róka és a vaddisznó fordul elő, idén eddig már kétszer annyi vaddisznót fogtak be, mint a korábbi években egy esztendő alatt. A rókákat a medencék és kerti tavak, a házi komposztálók és a szabadon hagyott hulladék csalogathatja lakott területekre.

Vaddisznók az Alkotmány úton Salgótarjánban 2013. február 22-én. A vadászati statisztikák szerint Magyarországon a vaddisznók száma egyre nő. Az elszaporodott állomány gyakran keresi fel a lakott területeket élelem után kutatva
Fotó: MTI/Komka Péter

A pesti oldalon, a XVII. kerületben főleg őz, nyúl és róka van jelen. A Naplás-tó környékén vaddisznó is előfordul, viszonylag nagy számban. A mezei nyúl és az őz mezőgazdasági károkat okoz, főleg a gyümölcsösökben, a vaddisznó pedig a gabonatáblákat túrja fel.

Budakeszin is előfordulnak problémák a vadak városi jelenléte miatt. Egyes állatok valósággal belakják az elhagyott, üresen álló ingatlanokat. A lakott területen megjelenő vadak némelyekben félelmet keltenek, egyesek bosszankodnak az elszenvedett károk miatt, mások etetik, elnevezik és védik a vadakat.

Neked ajánljuk
Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás Nyugtató erdei hangok (videó) Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam