2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnhet a trópusi növényfajok harmada

A növényfajok kipusztulása legjobban Nyugat-Afrikát, Etiópiát, Tanzánia egyes részeit és a Kongói Demokratikus Köztársaságot sújtja: ezek a térségek növényeik több mint 40 százalékát veszíthetik el. A veszélyeztetett fajok között fák, cserjék, gyógynövények és liánok is szerepelnek.

„A biodiverzitás számtalan hasznot hoz az embereknek, és ennek elvesztése veszélybe sodorja a jövőnket” – idézte a BBC News Thomas Couvreur-t, a francia Nemzeti Fenntartható Fejlődés Intézet vezető kutatóját.

„A faji sokszínűség csökkenése különösen nagy gond a trópusi Afrikában, ahol rendkívül nagy a diverzitás, viszont a térségben jelentős társadalmi és politikai változások zajlanak, és várhatóan a következő évtizedekben nagy lakosságnövekedésre lehet számítani” – fűzte hozzá a francia tudós.

Példa egy kritikusan veszélyeztetett fafajra Tanzániából Fotó: Thomas Couvreur

A Science Advances folyóiratban publikált tanulmány a kihalási kockázatot vizsgálta. A veszélyeztetett fajok vörös listáját a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tartja nyilván hivatalosan.

Eddig az emlősök zömének, a madarak kétharmadának kockázatát értékelték, de a növények esetében csupán 8 százalékos a felmérés. A kutatás hasonló, de gyorsabb módszerrel több mint 20 ezer növényfaj kihalási kockázatát mérte fel.

Megállapításaik szerint a vizsgált fajok 33 százalékát veszélyezteti a kihalás, egy másik harmaduk pedig a közeli jövőben kerülhet a kihalás szélére.

A fajok főként az emberi tevékenység, köztük az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a népességnövekedés, a gazdasági fejlődés és a klímaváltozás miatt vannak veszélyben.

Példa egy veszélyeztetett orchideafajra Kamerunból és Gabonból Fotó: DROISSART V. IRD
Neked ajánljuk
Ökológusok vizsgálták az invazív növényfajok európai terjedését A rosszul végiggondolt klímavédelem káros lehet a faji sokszínűségre Pitypang a napfelkeltében (képgaléria) A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában
Forrás: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam