2020. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kimúlt az utolsó szumátrai orrszarvú Malajziában

Rákban pusztult el a szumátrai orrszarvúk fajának utolsó ismert malajziai egyede, egy 25 éves nőstény. A szumátrai rinocéroszok hajdan Ázsia nagy részét benépesítették, a vadon élő populációk azonban szinte teljesen kihaltak, vélhetőleg ma már alig száz példány él belőlük.

Az Iman nevű állat Borneó malajziai részén múlt ki szombaton – közölte Christine Liew, Sabah állatturisztikai, kulturális és környezetvédelmi minisztere a BBC híradása szerint. A faj utolsó malajziai hímje májusban pusztult el.

A szumátrai rinocéroszok hajdan Ázsia nagy részét benépesítették, a vadon élő populációk azonban szinte teljesen kihaltak, úgy vélik, ma már alig száz példány él belőlük. A faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetettek között szerepel.

Fotó: NSTP/Courtesy of Sabah Wildlife Department

„Iman természetes halált halt. Teljes figyelmet kapott és a legjobb gondoskodást, mióta 2014 márciusában befogtuk” – monda Liew.

A szumátrai rinocéroszokat az orrvadászat és az élőhelyük elvesztése sodorta végveszélybe, ám a fajt ma leginkább a populációk széttöredezettsége fenyegeti.

A faj tenyésztését szolgáló erőfeszítések mindeddig kudarcot vallottak Malajziában. Ma öt orrszarvúfaj él a Földön, kettő Afrikában, három Ázsiában. Az utóbbiak közé tartozik a szumátrai rinocérosz (Dicerorhinus sumatrensis), a legkisebb testű faj.

Neked ajánljuk
Több mint 100 fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik súlyosan az ausztráliai bozóttüzek Először észleltek kardszárnyú delfineket a szicíliai tengerszorosban (videóval) Már látogathatók a mhorr gazella gidák a budapesti állatkertben (képgaléria) Csatlakozókat vár a Tisza megtisztítására induló expedíció Klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el a spanyol kormány
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam