Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 2., Áron
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kimúlt az utolsó szumátrai orrszarvú Malajziában

Rákban pusztult el a szumátrai orrszarvúk fajának utolsó ismert malajziai egyede, egy 25 éves nőstény. A szumátrai rinocéroszok hajdan Ázsia nagy részét benépesítették, a vadon élő populációk azonban szinte teljesen kihaltak, vélhetőleg ma már alig száz példány él belőlük.

Az Iman nevű állat Borneó malajziai részén múlt ki szombaton – közölte Christine Liew, Sabah állatturisztikai, kulturális és környezetvédelmi minisztere a BBC híradása szerint. A faj utolsó malajziai hímje májusban pusztult el.

A szumátrai rinocéroszok hajdan Ázsia nagy részét benépesítették, a vadon élő populációk azonban szinte teljesen kihaltak, úgy vélik, ma már alig száz példány él belőlük. A faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetettek között szerepel.

Fotó: NSTP/Courtesy of Sabah Wildlife Department

„Iman természetes halált halt. Teljes figyelmet kapott és a legjobb gondoskodást, mióta 2014 márciusában befogtuk” – monda Liew.

A szumátrai rinocéroszokat az orrvadászat és az élőhelyük elvesztése sodorta végveszélybe, ám a fajt ma leginkább a populációk széttöredezettsége fenyegeti.

A faj tenyésztését szolgáló erőfeszítések mindeddig kudarcot vallottak Malajziában. Ma öt orrszarvúfaj él a Földön, kettő Afrikában, három Ázsiában. Az utóbbiak közé tartozik a szumátrai rinocérosz (Dicerorhinus sumatrensis), a legkisebb testű faj.

Neked ajánljuk
Lassan, de folyamatosan nő a súlyosan veszélyeztetett keskenyszájú orrszarvúk száma Megérkezett az első fekete gólya Gemencbe A Föld legtitokzatosabb folyama: a Kongó Európai díjra jelölik a fővárosi állatkert hulladékcsökkentési programját Az abszurditás csúcsa, avagy mi közük a középkori belga–holland határvitáknak a koronavírushoz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam