2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kimúlt az utolsó szumátrai orrszarvú Malajziában

Rákban pusztult el a szumátrai orrszarvúk fajának utolsó ismert malajziai egyede, egy 25 éves nőstény. A szumátrai rinocéroszok hajdan Ázsia nagy részét benépesítették, a vadon élő populációk azonban szinte teljesen kihaltak, vélhetőleg ma már alig száz példány él belőlük.

Az Iman nevű állat Borneó malajziai részén múlt ki szombaton – közölte Christine Liew, Sabah állatturisztikai, kulturális és környezetvédelmi minisztere a BBC híradása szerint. A faj utolsó malajziai hímje májusban pusztult el.

A szumátrai rinocéroszok hajdan Ázsia nagy részét benépesítették, a vadon élő populációk azonban szinte teljesen kihaltak, úgy vélik, ma már alig száz példány él belőlük. A faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetettek között szerepel.

Fotó: NSTP/Courtesy of Sabah Wildlife Department

„Iman természetes halált halt. Teljes figyelmet kapott és a legjobb gondoskodást, mióta 2014 márciusában befogtuk” – monda Liew.

A szumátrai rinocéroszokat az orrvadászat és az élőhelyük elvesztése sodorta végveszélybe, ám a fajt ma leginkább a populációk széttöredezettsége fenyegeti.

A faj tenyésztését szolgáló erőfeszítések mindeddig kudarcot vallottak Malajziában. Ma öt orrszarvúfaj él a Földön, kettő Afrikában, három Ázsiában. Az utóbbiak közé tartozik a szumátrai rinocérosz (Dicerorhinus sumatrensis), a legkisebb testű faj.

Neked ajánljuk
Az élőhely hiánya miatt megrekedt a hegyi gorillák állományának növekedése Ázsiai óriás lódarazsak fészkére találtak az Egyesült Államokban Egy különleges békafaj elé is megugorhatatlan akadályt állíthat az emberi beavatkozás A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval) A Vöröskereszt is közreműködik a koronavírus-szűrésekben
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam