Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tízezrek tiltakoztak a medvék élőhelyére áthelyezett szilveszteri koncert miatt Zakopanéban

Több tízezren írták alá a petíciót a lengyel síparadicsomban, Zakopanéban, amelyben az ellen tiltakoztak, hogy a város megváltoztatta a hagyományos szilveszteri koncert és tűzijáték helyszínét. A tiltakozók szerint a városon kívüli hegyoldalra helyezett rendezvény megzavarhatja a medvék téli álmát.

A város lakói egy helyi újságból tudták meg, hogy a városi tanács októberben megtárgyalta a lengyel köztévé által is közvetített ünnepség áthelyezését a belvárosból a hegy lábához, a Tátrai Nemzeti Parkba, a híres Wielka Krokiew síugrósánchoz.

Miután a polgármester elismerte, hogy ilyen döntés született, múlt szombaton több száz tüntető vonult végig a városon egy fekvő medvebábút cipelve. 

A tüntetők a fekvő medvebábúval Fotó: krakow.wyborcza.pl/Agencja Gazeta

A tiltakozók azt követelték, hogy a polgármester vonja vissza a döntést. Az újság által indított petíciót keddre már több mint 27 ezren írták alá. A szilveszteri rendezvényt élőben közvetítő TVP közszolgálati tévécsatorna „álkörnyezetvédőnek” nevezte a tiltakozókat, és azzal érvelt, hogy a sportrendezvényeket is gond nélkül lebonyolítják a térségben.

A cikk megjelenését követően a nemzeti park is közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy

a zaj és a tűzijáték fényei megijeszthetik az állatokat, ami miatt elvándorolhatnak, és hosszú távon a populációjuk is csökkenhet.

A közlemény rámutatott, hogy

tavaly elpusztult egy medve, amely felébredt a szilveszteri mulatság zajától.

A park szakemberei elmondták, hogy a hegyen kárpáti barna medvék élnek, bár azt, hogy mekkora a populáció, nem tudják pontosan.

Az AFP jelentése szerint a zakopanei polgármester pénteken azt mondta, hogy engedtek a közvélemény nyomásának, és a köztévével megegyezve idén is az óvárosban rendezik meg a szilveszteri koncertet.

Neked ajánljuk
Jane Goodall videóban üzen Felhívás – a tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van Három világszínvonalú magyar természetfilm is hozzáférhetővé vált a neten (videók) A MOL Plugee ingyenes villanyautó-töltéssel támogatja az egészségügyi dolgozókat Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam