2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a mikrobák szintjén kezdődik, és ez most már teljesen biztos

Bár a bacilusok az ökoszisztéma alapvető részét képezik, a klímamodellekben eddig nem szerepeltek. A helyzet azonban hamarosan változhat, ami bolygónkra nézve nem sok jót jelent.

A londoni Imperial College kutatói felmérést végeztek prokarióták (baktériumok és archeák) körében, hogy megvizsgálják az egysejtűek gázanyagcseréjét annak függvényében, milyen külső hőmérsékleten élnek. A kutatás szerint

egyes baktériumok ugyanis anyagcseréjük során szén-dioxidot termelnek, és ez a felmelegedés hatására a jövőben emelkedni fog.

Egy vizsgált tó, amelynek rózsaszín színezetét egy sót kedvelő helicobaktérium okozza Fotó: imperial.ac.uk

A kutatók első körben korábbi, különböző természetes hőmérsékleti viszonyokban élő prokarióták anyagcsere-sebességéről szóló tudományos megfigyeléseket kerestek; az antarktiszi, 0 Celsius-fok alatti hőmérsékletű sós tavaktól a 122 Celsius-fokos mélytengeri hőforrásokban élőkig, mintegy 500 különböző mikrobacsoportról összesítették adataikat, majd meghatározták, melyik milyen hőmérséklet mellett a legaktívabb anyagcseréjű, és miként járul majd hozzá a globális szén-dioxid mennyiségéhez.

Kiderült, hogy a 45 Celsius-fok alatt élőknél növekedés várható a kilégzett CO2-mennyiségben a globális felmelegedés okozta ingadozó hőmérséklet miatt. 

Ez azt jelenti, hogy rövid távon a baktériumok felgyorsuló anyagcseréjük miatt termelnek majd több szén-dioxidot, hosszú távon pedig már evolúciós változások zajlanak bennük, ebbe az irányba mozdítva anyagcseréjüket.

A helyzet így duplán hátrányos, mivel a mikrobák és archeák az emelkedő hőmérséklethez hosszabb távon jól alkalmazkodnak, vagyis ezzel tovább növekszik anyagcseréjük optimális hőmérséklete, úgyszólván „lekövetik a felmelegedést”.

A sejtmag nélküli baktériumok a sejtmaggal rendelkező élőlényekhez képest ráadásul sokkal intenzívebben reagálnak a hőmérséklet ingadozására, ez a különbség pedig mostanáig kimaradt a klímamodellekből. Mivel a bacilusok az ökoszisztéma alapvető részei, melegre adott reakciójukat mindenképp bele kell foglalni a számításokba, valamint célszerű lenne megismerni egy adott ökoszisztémán belül elfoglalt részarányukat is.

Neked ajánljuk
Baljós előjelek – Ismét tömeges kihalás következik? Több ausztrál lepkefajt a kihalás veszélye fenyeget Kanadából betelepített hódok fenyegetik Patagónia erdőit (videóval) A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam