2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az amazóniai tüzek gyorsíthatják az Andok gleccsereinek olvadását

Brazil kutatók szerint az amazóniai esőerdőkben pusztító tüzek által okozott olvadás több tízmillió ember vízellátását boríthatja fel.

Az Amazonas-medence brazíliai részén az elmúlt egy évben 29,5 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt, mint a korábbi évben, ez a legkiterjedtebb erdőirtás az országban 2008 óta a brazil űrkutatási hivatal (INPE) adatai szerint. 2018 augusztusa és 2019 júliusa között 9762 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki a térségben.

Egy brazil kutatócsoport tanulmányozta, hogy miként hat ezen tüzek füstje az Andok gleccsereire, hiszen az uralkodó szelek több száz kilométeres távolságba elviszik a porrészecskéket, amelyek lerakódnak az Andok hegyvonulatait takaró jégben és hóban.

A 2007 és 2010 közötti tüzek megfigyeléseire és modellezésire alapozva a kutatók kimutatták, hogy a levegőben áramló aeroszolok potenciálisan növelhetik a gleccserek olvadását azáltal, hogy felületüket sötétre színezik.

Az olyan szennyező anyagok, mint a feketeszén és a por, a jéghez tapadva csökkentik a gleccserek azon képességét, hogy visszaverjék a napsugárzást – a jelenség neve albedó –, és 14 százalékkal felgyorsítják olvadásuk folyamatát.

Az Andok bolíviai részéhez tartozó Illimani-hegy, valamint La Paz, a világ legmagasabban fekvő fővárosa  Fotó: wikipedia.org

Több mint 75 millió embert, köztük a térségbeli gazdákat látnak el vízzel az Andok gleccserei. A gyorsabb olvadás rövidítheti a termények növekedésének időszakát, korlátozza az ivóvízellátást, és a csökkenő források körüli konfliktusokhoz vezethet – írták a kutatók a Nature Scientific Report című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

„Ezt nem tekinthetjük regionális kérdésnek. Ennek kontinentális méretben vannak társadalmi hatásai” – hangsúlyozta Newton de Magalhaes Neto, a Rio de Janeiró-i Állami Egyetem Földrajzi Intézetének kutatója.

Figyelembe véve az Amazonas-medence közelségét a trópusi Andok gleccsereihez, valamint az amazóniai biomasszaégetés méreteit, a gleccserek olvadásának további gyorsulására számítanak, mivel egyre több erdőt irtanak ki a térségben.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy

a gleccserek évente 280 milliárd tonna jeget veszítenek, és 35 százalékkal járulnak hozzá a globális tengerszint-emelkedéshez.

Neto hangoztatta, hogy az Andok gleccsereire a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelenti, mivel az óceánok vizének melegedése hozzájárul az Amazonas apadásához, ami azt jelenti, hogy a tüzek tovább fognak terjedni a térségben.

Neked ajánljuk
Ötzi korában fordult hidegebbre az idő az Alpokban A trópusiasodás a szlovén tenger élővilágát is veszélyezteti Zöldebbé teheti az Antarktiszt és eltüntethet ott élő fajokat a klímaváltozás Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam