2020. december 1., Elza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Déli szélesszájú orrszarvú született Kaliforniában (videóval)

Mesterséges megtermékenyítéssel fogant rinocérosz születésének örülhet a kaliforniai San Diego Zoo Safari Park – idén már másodszor.

Az intézmény közlése szerint az Amani nevű 11 éves anyaállat múlt hét csütörtökön hozta világra az egészséges nőstény borjat. Amani mesterséges megtermékenyítéséhez lefagyasztott hímivarsejteket használtak fel.

A kis rinocérosz már járkál, rendesen táplálkozik, és kötődik az anyjához. Ez a borjú a századik déli szélesszájú orrszarvú, amely a parkban született, és a második olyan, amely mesterséges megtermékenyítéssel fogant. Az első ilyen borjat, Edwardot júliusban hozta világra egy másik nőstény.

Fotó: youtube.com/San Diego Zoo Safari Park

A borjak születése kulcsfontosságú lépést jelent a kihalás szélén álló, a déli szélesszájú orrszarvú távoli rokonának számító északi szélesszájú orrszarvú megmentésére irányuló erőfeszítésekben.

Mára mindössze két, állatkertben élő északi szélesszájú rinocérosz maradt a Földön, mindkettő nőstény. Az utolsó hím példány, Sudan 2018 márciusában pusztult el. A kutatóknak azonban sikerült begyűjteniük és lefagyasztva megőrizniük több hím egyed spermáit, amelyeket az alfaj életben tartásához lehet felhasználni.

Egy nemzetközi tudóscsoport idén szeptemberben jelentette be, hogy két életképes északi szélesszájúorrszarvú-embriót sikerült létrehoznia.

Neked ajánljuk
A koalák védelmét szolgáló országos stratégiát hirdetett az ausztrál kormány A termetesebb sünök védelmére szólít fel a budapesti állatkert Hároméves lett Arun, a budapesti állatkert kiselefántja (képgaléria) Megtört a jég – A megújult tananyagokban kiemelt szerepet kapnak a digitális megoldások Indul a pályázat az egyszer használatos műanyagok helyettesítésére
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam