2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Déli szélesszájú orrszarvú született Kaliforniában (videóval)

Mesterséges megtermékenyítéssel fogant rinocérosz születésének örülhet a kaliforniai San Diego Zoo Safari Park – idén már másodszor.

Az intézmény közlése szerint az Amani nevű 11 éves anyaállat múlt hét csütörtökön hozta világra az egészséges nőstény borjat. Amani mesterséges megtermékenyítéséhez lefagyasztott hímivarsejteket használtak fel.

A kis rinocérosz már járkál, rendesen táplálkozik, és kötődik az anyjához. Ez a borjú a századik déli szélesszájú orrszarvú, amely a parkban született, és a második olyan, amely mesterséges megtermékenyítéssel fogant. Az első ilyen borjat, Edwardot júliusban hozta világra egy másik nőstény.

Fotó: youtube.com/San Diego Zoo Safari Park

A borjak születése kulcsfontosságú lépést jelent a kihalás szélén álló, a déli szélesszájú orrszarvú távoli rokonának számító északi szélesszájú orrszarvú megmentésére irányuló erőfeszítésekben.

Mára mindössze két, állatkertben élő északi szélesszájú rinocérosz maradt a Földön, mindkettő nőstény. Az utolsó hím példány, Sudan 2018 márciusában pusztult el. A kutatóknak azonban sikerült begyűjteniük és lefagyasztva megőrizniük több hím egyed spermáit, amelyeket az alfaj életben tartásához lehet felhasználni.

Egy nemzetközi tudóscsoport idén szeptemberben jelentette be, hogy két életképes északi szélesszájúorrszarvú-embriót sikerült létrehoznia.

Neked ajánljuk
Korrekordot döntött a budapesti állatkert mhorr-gazellája Természetes élőhelyüket idéző, hatalmas új lakhelyet kaptak az óriáspandák Tokióban Kis fehér oroszlán került elő egy karambol után egy kamionból (videókkal) Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam