Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási sikert aratott Európában a magyar Vadonleső Program kezdeményezés

Az agrártárca Természetmegőrzési Főosztályának munkatársai épp tíz éve indították útjára a Vadonleső Programot. A kezdeményezést, ami azt tűzte ki célul, hogy a védett vagy fokozottan védett fajok országos, illetve akár határokon is átnyúló feltérképezésébe, nyomon követésébe a természet kincseire fogékony társadalmat bevonja.

Többek között erről beszélt Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár „Az Év emlőse: a hiúz” záróeseményén a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Napjainkban világszerte több ezer olyan program folyik, melyben önkéntesek milliói gyűjtenek adatokat – írja közleményében az Agrárminisztérium. A Vadonleső Programnak kettős célja van: a gondosan kiválasztott állat- és növényfajok kontrollált felmérésén keresztül történő természetvédelmi célú adatgyűjtés, valamint a társadalom minél szélesebb rétegeinek a gyakorlati természetvédelmi munkába való bevonásával megvalósított ismeretterjesztés, környezeti nevelés és szemléletformálás.

A programban jelenleg 18 könnyen felismerhető, védett vagy fokozottan védett, valamint közösségi jelentőségű állat- és növényfaj egyedeinek megfigyelését lehet rögzíteni egy online, web2-es alkalmazással.

Forrás: vadonleső.hu

A program tízéves működése alatt több mint 12 ezer megfigyelés érkezett, mintegy 2800 körüli adatszolgáltatótól. A bejelentések döntő többsége belföldi, de akadnak határainkon túlról, főleg a magyarlakta területekről származó észlelések is.

A Vadonleső Program kezdeményezésére 2019-ben számos országos és regionális rendezvény, ismeretterjesztő program, pályázatok sokasága foglalkozott a hiúzzal, az év emlősével,

amiben partneri szerepet vállaltak a nemzeti park igazgatóságok, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum is.

A környezetügyért felelős államtitkár kitért arra is, hogy a széles társadalmi rétegek környezettudatos gondolkodásának fejlesztése és a fokozatos szemléletváltás megvalósítása kulcsfontosságú a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása terén is.

A Vadonleső Program az évek során az unió egyik legsikeresebb „közösségi tudományprogramjává” nőtte ki magát.

Ennek szemléletes példájaként a múzeumban több idei pályázat legjobban sikerült alkotásai is megtekinthetők.

Neked ajánljuk
A brit utak mentén húzódó füves sáv újabban a fajgazdagsághoz vezet Megvédhetők a saját tükörképüktől megzavarodó madarak A természet nem csak tárgya lehet az alkotásnak Több száz egyeddel ritkítják a yellowstoni park bölényállományát, a természetvédők tiltakoznak Rovelli Carlo: A valóság nem olyan, amilyennek látjuk – E-könyv
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam