2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világörökség részét képező Gondwana esőerdő egyötöde égett le Ausztráliában

Az új-dél-walesi nemzeti parkok területének több mint 10, a Kék-hegységben lévő világörökség részét képező erdőknek 20 százaléka égett le az idei tüzekben. Az északi sarkkör közelében is rég látott nagy tüzek voltak idén.

Összesen 1,9 millió hektáron pusztítottak tüzek idén július elseje óta Ausztráliában – értesült a Guardian Australia

A tavalyi „tűzszezonban” közel nyolcvanezer hektárnyi volt, idén a tavalyi tízszerese a leégett természetvédelmi terület.

Ennek egy része a világ legkiterjedtebb szubtrópusi esőerdei területe, a Gondwana esőerdők, ahol számos ősi faj, koalák, dingók és kacsacsőrű emlősök is élnek.

Lángoló növényzet Új-Dél-Walesben 2019. november 15-én
Fotó: MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

Ausztrál ökológusok szerint a terület leégése „globális tragédia”, lévén hogy

ezek a területek még sosem égtek le korábban, ezért páratlanul van jelen az ősi biológiai sokféleség a területen, legalábbis volt, a mostani tüzekig.

A Gondwana esőerdőkön kívül Új-Dél-Wales 28 természetvédelmi területe közül tizenkettőt érintettek különböző mértékben az idei erdőtüzek.

Bár Ausztráliában minden évben jellemzők a bozót- és erdőtüzek, ám az idei a legnagyobb tűzszezon 2002–2003 óta. Nemrégiben az UNICEF Világörökségi Központja is kifejezte aggodalmát a Gondwana esőerdők leégése miatt.

Bozóttűz füstoszlopánál álló ausztrál tűzoltó Új-Dél-Walesben
Fotó: MTI/EPA/AAP/Darren Pateman

Az utóbbi hónapokban a sajtó leginkább az amazonasi tüzektől és erdőirtástól volt hangos, azonban jelentős tüzek pusztítanak és pusztítottak idén világszerte: Afrikában több mint tízezer helyen égett az esőerdő két nap alatt, a sarkköri tüzek közül pedig Alaszkában több mint 2,4 millió, Szibériában 13 millió hektár égett le.

A szibériai tüzekből nagyobb füstfelhő szállt fel, mint az Európai Unió területe, eltakarva a napot Oroszország és az amerikai kontinens északi területei fölött is.

Mindeközben az üvegházhatású gázok légkörben való koncentrációja soha nem látott növekedési szintet ért el, valamint múlt héten jelent meg, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint pedig rosszabbul állunk a klímaváltozás elleni harcban, mint valaha.

Neked ajánljuk
A visszanövők a legjobb erdők Brazíliában ígérik: 2030-ig véget vetnek az illegális amazóniai fakitermelésnek Az illegális aranybányászat tovább rontja az esőerdő esélyeit A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam