2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdészeti szaporítóanyag-termelés ki tudja elégíteni az erdőtelepítési igényeket

A Magyarországon működő 400 csemetekertben idén több mint 152 millió facsemetét termeltek, ami azt jelenti, hogy a magyar erdészeti szaporítóanyag-termelés ki tudja elégíteni a hazai erdőtelepítési igényeket. A csemeték jó minőségűek kell hogy legyenek, hogy megéljék az 50-100 éves kort, és olyan erdőt hozzanak létre, amely alkalmazkodni tud az éghajlatváltozás hatásaihoz.

Erról Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkára számolt be sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy

az állami erdőgazdaságok az ősszel a saját területükön 550 hektár új erdő telepítését kezdték meg, a 2020 áprilisáig tartó munkálatok részeként 2 millió facsemetét ültetnek, és 100 tonna makkot vetnek el.

November 30-ig mintegy 200 hektárnyi területen már megvalósult az ültetés. Az államtitkár ugyanakkor megjegyezte, hogy

az erdőtelepítésekhez megfelelő mennyiségű és minőségű erdészeti facsemetére van szükség.

Fotó: parkerdo.hu

A járási hivatalok és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ellenőrizték a csemetekerteket, a vizsgálatokkal garantálni tudják, hogy a termelők jó minőségű csemetéket értékesítenek.

Zambó Péter szólt arról is, hogy az erdészeti szaporítóanyag-termelés infrastruktúrája meglehetősen elavult, ezért az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési programban csemetekerti gépek beszerzésére tervezi pályázat kiírását 2020 elején. Az egyenként legfeljebb 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra, 50 százalékos önrész mellett azok pályázhatnak, akik mezőgazdasági termelőnek minősülnek, és érvényes csemetekerti engedéllyel vagy csemetekerti bérleti szerződéssel rendelkeznek.

A minisztérium az eszközbeszerzés mellett a csemetetermesztéshez szükséges kutatásokat is támogatja, példaként a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központnál indított nemzetközi kutatási programot említette.

A programban egy olyan magközpontot akarnak kialakítani, amely megoldást kínál a klímaváltozás hatásainak kiegyenlítésére.

Egyelőre kutatási célból Délkelet-Európából szereznek be szaporítóanyagot, amelynek feltárják genetikai adottságait, és arra keresik a választ, hogy az adott fafajta hogyan alkalmazkodott a klímaváltozáshoz, illetve hogyan lehet a minták alapján olyan szaporítóanyagot előállítani, amelyet Magyarországon is termelésbe tudnak vonni.

Zsigmond Richárd, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy a hatósági vizsgálat azért is szükséges, hogy a most ültetett csemeték jó minőségűek legyenek, megéljék az 50-100 éves kort, és olyan erdőt hozzanak létre, amely alkalmazkodni tud az éghajlatváltozás hatásaihoz.

Neked ajánljuk
Az Év madara 2022: ezúttal a színek jegyében szavazhatunk Lemondtak az olaj kitermeléséről: már nincs veszélyben az értékes Salonga Nemzeti Park Óriási faültetési kampány kezdődött Indiában Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam