2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt jelenhetett meg egy Kossuth tér méretű sziget Oroszországban

Az orosz hadsereg is megerősítette, hogy öt új sarki szigetet találtak Észak-Oroszországban. Létezésüket Marina Migunova, a szentpétervári Tengerészeti Akadémia hallgatója jegyzi, aki 2016 végén a haditengerészet hajóján utazott a sarkvidéken. Ekkor figyelt fel a szigetekre.

A szigetek kilencszáz és ötvennégyezer-ötszáz négyzetméter közöttiek, és a Nansen-gleccser közelében fekszenek a Novaja Zemlja szigeteknél. A szakértők topográfiai felmérést végeztek a helyszínen, majd részletesen bemutatták az újonnan felfedezett területeket. A kutatóhajó segítségével, amin Migunova jelenleg mérnökként dolgozik, eddig megközelítőleg harminc új szigetet sikerült felfedezni – számolt be a felfedezésről a raketa.hu.

Fotó: flickr.com/Christopher Michel

2017-ben az Orosz Sarkvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Ferenc József-föld szigetvilágában korábban ismert másfél kilométeres sziget eltűnéséről ugyancsak beszámoltak, ott egy addig jéggel borított, egészen alacsony sziget tűnt el vagy a földcsuszamlások, vagy a fokozódó erózió miatt, miután jégborítása megszűnt.

Fotó: earthobservatory.nasa.gov

Az elmúlt években az átlaghőmérséklet növekedésével egyre nagyobb mennyiségű jégolvadás megy végbe, és ahogy a sarkvidék barátságosabbá válik, úgy igyekszik Oroszország minél jobban kihasználni a területet, amelyben a hadseregre is komoly feladat hárul.

Az orosz sarkvidék Földünk egyik leggyorsabban melegedő régiója, a szárazulatok mai arca nagyban különbözik már attól, amit néhány évtizede feltérképeztek.

Oroszország a Jeges-tenger csökkenő jégborítását kihasználandó nagyszabású kereskedelmi hajózási útvonalakat tervez Ázsia, illetve a szibériai szénhidrogén-lelőhelyek felé.

A szigetekről készült, nagyobb felbontású műholdfelvétel itt tekinthető meg.

Neked ajánljuk
Csaknem ezeréves a világ legöregebb tölgyfája Induláshoz készen gyülekeznek a fekete gólyák Robbant a metángáz, megnyílt a „pokol kapuja” Oroszországban Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam