2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új területre költöztetik az élőhely nélkül maradt koalákat Ausztráliában

A pusztító bozóttüzek miatt élőhely nélkül maradt koalák számára egy több mint félmillió hektáros területet jelölnek ki Queenslandben, ahová áttelepíthetik őket. A koalák élőhelye már korábban is jócskán leszűkült.

Az elmúlt hónapokban a mezőgazdasági és ipari fejlesztések, és a Queenslandben, valamint Új-Dél-Walesben pusztító bozóttüzek miatt a koalák élőhelye megtizedelődött. Queensland kormányzata vasárnap közölte, hogy több mint 570 ezer hektárnyi területen „koalaprioritási zónát” hoz létre az új koalastratégiája részeként.

„A bozóttüzeknek pusztító hatása van a természetre. Rengeteg sérült koalát láttunk, amelyek a délkeleti térség különböző területeiről származnak. Sok közülük már lábadozik, de nagyon sok elpusztult” – mondta el a tervezettel kapcsolatban Annastacia Palaszczuk, Queensland kormányfője.

Koala ül az úton Sheepskin Creeknél, Queensland központjában Fotó: WWF

A Párizsnál kétszer nagyobb területen, amelyet a koalák menedékének szánnak, a kormány nem engedélyezi az erdőirtást, továbbá új termőterületek létrehozását, hogy védelmezzék a koalapopulációt. Ennek a területnek egy 300 hektárnyi része jelenleg is koalák élőhelye.

Queenslandben, a délkeleti élőhelyeken 50-80 százalékkal csökkent a populációjuk az elmúlt 20 évben. Az alapvető élőhelyeik háromnegyed része már elpusztult.

Környezet- és természetvédelmi szervezetek figyelmeztettek arra, hogy a koalák élőhelye egyre szűkül, az állományt a közúti balesetek, kutyatámadások és egy szaporodással terjedő gombás betegség is tizedeli.

Leeanne Enoch, Queensland környezetvédelmi minisztere elmondta, hogy az állam koalavédelmi stratégiáját az elérhető legjobb tudományos eredmények alapján állították össze.

„A koalák az állam ikonikus állatai, az országnak nemzetközileg is fontosak, és a queenslandiek meg akarják védeni őket” – hangsúlyozta a miniszter.

Az új koalastratégia elhárítja a koalákat érintő fenyegetéseket, gondoskodik élőhelyükről, gyógyításukról, a közúti balesetek és a kutyatámadások elkerüléséről.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam