2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A „remény szikrája” – Tíz veszélyeztetett faj természetvédelmi besorolása javult

A „remény szikrájának” tekinti a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) azt, hogy a védelmi intézkedések és a tenyészprogramok eredményeként javult tíz veszélyeztetett faj természetvédelmi besorolása. Néhányat a kihalás széléről sikerült visszahozni.

A svájci székhelyű zöldszervezet évente legalább kétszer frissíti a veszélyeztetett fajokról szóló vörös listáját. A Glandban kedden közzétett idei második listán nyolc madár-, és két halfaj szerepel a korábbinál jobb kategóriában.

„Az egyértelmű javulást mutató tíz faj esete bizonyítja, hogy a természet regenerálódik, ha arra a legcsekélyebb esélyt is kapja. A vörös lista új kiadása a remény szikráját jelenti a biodiverzitási válságban”

– jelentette ki Grethel Aguilar, az IUCN vezetője.

A kihalás széléről visszahozott vagy kevésbé veszélyeztetett kategóriába átkerült fajok között szerepel a guami guvat (Gallirallus owstoni), egy Guam szigetén honos röpképtelen madár, amelynek utolsó vadon élő példányát 1987-ben ölte meg egy kígyó. Fogságban tenyésztett madárpárok kihelyezésének eredményeként a guami guvat mára meghonosodott a Guammal szomszédos Cocos-szigeten, a faj pedig a „vadonban kihalt” kategóriából átkerült a „kihalás fenyegette” kategóriába.

Guami guvat Fotó: wikipedia.org

Az egykor kihalás fenyegette réunioni sándorpapagájból (Psittacula eques) napjainkban 750 pár él, így a ritka madárfaj már „csak” veszélyeztetettnek számít.

Réunioni sándorpapagáj Fotó: wikipedia.org

Egy Ausztráliában honos nagy édesvízi ragadozó, a Maccullochella macquariensis nevű sügérféle veszélyeztetett kategóriába lépett előre a nagyon veszélyeztetettből.

Maccullochella macquariensis Fotó: fishesofaustralia.net.au

Összességében azonban a helyzet romlást mutat, 73 állat- vagy növényfaj a korábbinál rosszabb kategóriában szerepel a frissített listán.

Az egyik ilyen az Európában honos üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus), amelyből ugyan a kontinensen még sok van, elsődleges élőhelyén, Spanyolországban, Portugáliában és Dél-Franciaországban azonban már nem csupán „potenciálisan”, hanem „erősen veszélyeztetett” egy, az állomány hetven százalékát kiirtó vírusos betegség miatt. A helyzet azért is tragikus, mert az üregi nyúl fontos táplálékforrást jelent az erősen veszélyeztetett ibériai hiúz és az ibériai sas számára.

Az üregi nyúl az „erősen veszélyeztetett” kategóriába került át Fotó: wikipedia.org

Az IUCN szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a klímaváltozás veszélyezteti az élővilág sokféleségét is.

Ausztráliában az édesvízi halak harmadát fenyegeti kihalás, ezeknek a fele közvetlenül a változó éghajlat okozta csapadékhiány vagy hőség miatt pusztulhat ki.

Az IUCN friss vörös listáján szereplő több mint 110 ezer állat- és növényfaj közül több mint 30 ezret fenyeget kihalás, míg a fél évvel korábbi, 105 ezer fajt felsoroló listán 28 ezer szerepelt ebben a kategóriában.

Neked ajánljuk
A bálnák 40 év után végre visszatérnek a sarkvidéki vizekbe (képgalériával) Kék bálnák eddig ismeretlen populációját fedezték fel az Indiai-óceánban Szlovák–magyar együttműködés a Duna és az Ipoly menti élővilág bemutatására Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam