2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint félmillió fát ültettek Azerbajdzsánban

Az azeri ökológiai minisztérium szerint 650 ezer fát ültettek országszerte a költő Naszimi emlékére, akinek munkássága kiterjedt az ember és a természet kapcsolatára is.

Több mint félmillió fát ültettek el Azerbajdzsánban a 14. századi költő, Imadeddin Naszimi születésének 650. évfordulójára emlékezve, és a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozására.

„A kampány pozitív hatással lesz hazánk további zöldítésére, a klímaváltozás következményeinek csökkentésére, és a szén-dioxid-elnyelésre” 

–  olvasható a tárca közleményében.

A költő tiszteletére elültetett fák Fotó: azertag.az

Indiától Malawiig számos ország indított el tömeges fatelepítési akciókat, de a tudósok arra figyelmeztettek, hogy az ilyen kezdeményezések nem jelentenek csodaszert a globális felmelegedés ellen.

A környezetvédők szerint a már létező erdők védelme és a károsodottak helyreállítása a kulcs a klímaváltozás hatásainak korlátozására, a szén-dioxid tárolására.

„Új fák ültetése pénzkidobás, és a mezőgazdasági területek zsugorodását jelenti. Ugyanekkora összegből megerősíthetnénk a már létező erdők védelmét, és a károsodottak helyreállítását. Az országban számos helyen több ezer hektárnyi erdőt és bozótost irtottak ki mogyoróültetvények és más mezőgazdasági területek kialakítására” – hangoztatta Javid Gara, az Ecofront környezetvédelmi csoport alapítója.

Fotó: azertag.az

Egy másik környezetvédő csoport illetékese szerint azonban a fatelepítésnek, különösen a városokban, áldásos hatása van, és az elmúlt években a helyi hatóságok növelték erőfeszítéseiket az erdőirtások megakadályozására.

„Bakuban, a fővárosban olyanok a föld- és klimatikus viszonyok, hogy létfontosságú a zöldterületek növelése” – mondta Islam Mustafayev, a Ruzgar csoport tagja. A városi zöld növényzet hozzájárul a levegő hűtéséhez, megtisztításához, az üvegházhatású gázok elnyeléséhez, és egészséges környezet kialakításához.

Neked ajánljuk
Már nem magányos a világ legmagányosabb elefántja (videóval) Készül a sasleltár Új sorozattal jelentkezik a Földről David Attenborough (videóval) Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam