2021. március 7., Tamás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenyők illata csökkenti a globális felmelegedést – hűsítő hatást vált ki a légtérben

Amerikai és finn kutatók pár évvel ezelőtt megfejtették azt a „kémiai rejtélyt”, amely során a fenyők illata hűsítő hatást vált ki a légtérben. Sikerült azonosítaniuk azt a folyamatot, amely során a fenyők által kibocsátott illatanyagok hűsítő aeroszolokká alakulnak.

A 2014-ben a Nature című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek a részecskék azzal segítik elő a lehűlést, hogy visszaverik a napfényt az űrbe, valamint hozzájárulnak a felhőképződéshez. Ezek a hűsítő részecskék a fenyőfák illatanyaga és az oxigén reakciója révén jönnek létre.

Olyan ultraalacsony párolgású szerves vegyületeket fedeztek fel az erdők levegőjében, amelyek képesek hozzátapadni a legapróbb részecskékhez is, és aeroszolokká duzzasztani azokat.

Fotó: pexels.com

Elsősorban az északi fenyőerdők édes illata képes erre az aeroszolképződésre. A legjelentősebb hűsítő hatás az Észak-Amerikában, Észak-Európában és Oroszországban található fenyveseknél tapasztalható.

A tanulmány szerzői szerint mindez jelentős szerepet játszik az emelkedő globális hőmérséklet hatásainak csökkentésében. A fenyőerdők hűsítő hatása egy bizonyos határig erősödni fog a jövőben, mivel egy melegebb világban felgyorsul a fotoszintézis a növekvő szén-dioxid-szint jelenlétében.

A módszer azonban nem csodaszer, mert ha az erdők túl nagy nyomás alá kerülnek a hőség vagy a vízhiány miatt, egy idő után abbahagyják a kibocsátást.

Neked ajánljuk
A cápák már érzik, hogy melegszik a víz Erdőfelújítás szajkók segítségével (videóval) 7 mezőgazdasági ágazat miatt irtják leginkább az erdőket Fukushima: az atomerőmű végleges elbontását 2050-re tervezik Elektromos mobilitás: bővül a hazai töltőhálózat
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam