2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld legmélyebb kontinentális árkát találták meg az Antarktiszon (videóval)

A Föld legmélyebb kontinentális árkát találták meg a kelet-antarktiszi Denman-gleccser alatt, a jéggel teli kanyon 3,5 kilométerre hatol a tengerszint alá. Csak az óceáni árkok mélyebbek nála.

A felfedezést a „fehér kontinensről” készült új térkép mutatja be, amely példátlan részletességgel tárja fel a jégtakaró alatti talaj alakját – írja a BBC hírportálja.

A térképet az Amerikai Geofizikai Társaság konferenciáján mutatta be Mathieu Morlighem, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatója.

A BedMachine Antarctica lényegében a kontinens légi eszközök felvételei alapján készült térképeinek hézagait tölti ki.

Radarokkal évtizedeken át járták keresztbe-kasul az Antarktiszt, hogy mikrohullámú jelek segítségével a jég alá „pillantsanak”, és kitapogassák a mélyben fekvő kőzetek formáját. Azonban továbbra is hatalmas területek maradtak, amelyekről alig van adat, vagy semmilyen sincs.

Morlighem úgy tüntette el a fehér foltokat, hogy a tömegmegmaradás törvényét használta: ha tudja, mennyi jég jut be egy szűk völgybe, és milyen gyorsan folyik, akkor a jég mennyisége kiszámolható, ebből pedig képet nyerhet arról, milyen mély és mennyire egyenetlen a völgy talaja.

A 20 kilométer széles Denman-gleccser esetében a számítások azt mutatták, hogy a jég több mint 3500 méterrel a tengerszint alá nyúlik.

Az óceáni árkok mélyebbek, ám ez a legmélyebb szárazföldi kanyon. Vannak ugyan magasabb falú kanyonok, például a „kínai Grand Canyon”, de ezek alja a tengerszint felett van.

Neked ajánljuk
Meteorit csapódott be Norvégiában (videókkal) Miért forró a Föld magja? És honnan tudjuk, hogy mennyire? Űrhajónk, a Föld – 1. rész: Boldog új évet! A zöldülés útján a hazai távhőszolgáltatás Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam