2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először sikerült feltérképezni az Anak Krakatau vulkán víz alá került részeit

A Szunda-szorosban fekvő tűzhányó délnyugati része a 2018. december 22-i kitörés nyomán leomlott, a vízbe zuhant, víz alatti földcsuszamlást előidézve, ami pedig cunamit váltott ki. Most sikerült feltérképezni a vulkán óceánfenékre lecsúszott részeit.

A kutatók azóta is próbálják rekonstruálni, hogy mi történt pontosan azon az éjszakán, ám az eddigi tanulmányok csupán a vulkán felszínen megmaradt részeire összepontosítottak – olvasható a BBC hírportálján.

A brit földtudományi központban dolgozó Dave Tappin és kollégái arra jöttek rá, hogy a vizsgálatokat a vulkán hiányzó, immáron az óceán mélyén heverő részeire kell összpontosítani ahhoz, hogy teljes képet kapjanak a történtekről.

A szakemberek akusztikus mélységmérő segítségével térképezték fel a vulkán körüli óceánfeneket.

Az ő részletes tengermélységtérképük a 200 méteres mélységben lévő domborzatot mutatja meg, felfedve azokat a háromszög alakú, összetartozó kőzetdarabokat, amelyek korábban az Anak Krakatau délnyugati oldalát alkották.

Körülbelül 40 olyan vulkán létezik világszerte, amelyek beomlása hasonló katasztrófához vezetne, mint az Anak Krakataué (középső sziget) Forrás: Copernicus műholdfelvétele

A törmelékmező, amelynek egyes darabjai a 70-90 méteres magasságot is elérik, a vulkántól 2 ezer méterre elnyúlik a tengerfenéken.

Az új számítások szerint 0,19 köbkilométernyi – csaknem 200 millió köbméternyi – szikla és por csúszott bele az óceánba a kitöréssorozat hatására, kevesebb, mint előzőleg hitték. Azt is megállapították, hogy a lejtő, amelyen a vulkán délnyugati része az óceánba csúszott, nem volt olyan meredek, mint azt korábban feltételezték.

Jelenleg 40 olyan tűzhányó van világszerte, amelyek beomlása a környező vizekbe az Anak Krakatauéhoz hasonló katasztrófához vezetne.

Az Anak Krakatau összeomlásával kapcsolatos ismereteket arra fogják felhasználni a kutatók, hogy felbecsüljék, mekkora veszélyt jelentenek a világ hasonló vulkánjai. 

Neked ajánljuk
Tudományosan a La Palma szigetét megrázó vulkánkitörésről Tudományosan a La Palma szigetét megrázó vulkánkitörésről A Cumbre Vieja kitörése képekben (galéria) Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam