Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nőtt a veszélyeztetett hegyi gorillák száma (videóval)

Nőtt a veszélyeztetett fajként nyilvántartott hegyi gorillák globális populációja, számuk az újabb állatszámlálás szerint eléri az 1063-at. A környezetvédők és több közösség összefogásának köszönhetően javultak a főemlős kilátásai a fennmaradásra.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban és Ugandában egy időben ismertetett adatok szerint a hegyi gorillák egyedszámának felmérésében 75 képzett szakember vett részt a nagy virungai határokon átnyúló együttműködés keretében, amelyet a Nemzetközi Gorilla Fajmegőrző Program (IGCP), a WWF, a Conservation International, valamint a Nemzetközi Fauna és Flóra koalíciója támogat.

Mivel a faj egyedszáma az elmúlt években növekedésnek indult, a hegyi gorilla a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett kategóriából a veszélyeztetett kategóriába került át.

A frissen közzétett újabb eredmények megerősítették, hogy faj megőrzése mellett elkötelezett környezetvédők és a helyi közösségek évtizedek óta folyó fáradhatatlan munkája eredményeként javulnak a főemlős kilátásai a fennmaradásra.

Fotó: worldwildlife.org

„Ennek a felmérésnek az eredményei kétségtelenül jó hírek, de a hegyi gorillát még mindig a kihalás veszélye fenyegeti. Több mint 40 éve dolgozunk partnereinkkel a hegyi gorillák védelmén. Ébernek kell maradnunk a fajra leselkedő veszélyeket illetően, és építkeznünk kell az elért sikerekre” – figyelmeztetett Matt Walpole, a Nemzetközi Fauna és Flóra természetvédelmi szervezet fajmegőrző programjainak igazgatója.

A 2018 májusában közzétett legutóbbi adatok szerint a hegyi gorillák populációja elérte az ezret. Az újabb számlálás szerint az ugandai Bwindi Nemzeti Parkban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Sarambwe Természetvédelmi Területen a ritka főemlős egyedszáma 15 százalékkal, 400-ról 459-re nőtt.

Együtt az Uganda, Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határvidékén elterülő Virungai Nemzeti Parkkal, ahol az egyedszám 604-et tesz ki, 1063 példányra nőtt a faj populációja.

Neked ajánljuk
Szűznemzéssel adott életet utódainak egy komodói varánusz A ritka új-zélandi keák ugyanolyan eszesek, mint a főemlősök (videókkal) Három világszínvonalú magyar természetfilm is hozzáférhetővé vált a neten (videók) Sampon és szappan, tablettánként adagolva Autókat ajánlott fel kórházaknak és karitatív szervezeteknek a Ford Magyarország
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam