2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyes kis méretű fajok szívesen élnek a magasfeszültségű oszlopok közelében

Bizonyos kis méretű fajok a környező mezőgazdasági területek helyett inkább a magasfeszültségű oszlopok közelében szeretnek élni. Számos faj számára a póznák körüli talaj is népszerű hely a telelésre.

Erre a következtetésre jutott a Cseh Tudományos Akadémia gerincesekkel foglalkozó intézetének kutatása. 

A 20. század második felében intenzívvé vált mezőgazdaság hatására erőteljesen csökkent a vadon élő állatok érintetlen élőhelyeinek területe, ami negatív hatással volt a rovarokra, a madarakra és az apróbb emlősökre.

Martin Salek, a tanulmány szerzője az intenzív mezőgazdaság biodiverzitásra gyakorolt hatását helyezte a középpontba.

A magasfeszültségű póznák kérdéskörével néhány éve foglalkozott, amikor a ragadozó madarak elhullási arányát vizsgálta a póznákkal való összeütközés következtében. Észrevette, hogy sokkal több egérlyuk van a póznák közelében, mint máshol.

Fotó: pxfuel.com

Az elmúlt évben munkatársaival újabb kutatást végeztek Csehországban, és az alátámasztotta az elméletet. Kiderült, hogy ezeken a területeken a téli hónapokban sokkal többféle – és gyakran veszélyeztetett – rovar-, madár- és apró emlősfaj él, mint a környező mezőkön.

Az áramellátó rendszer, amely gyakran halálos veszélyt jelent a madarakra, egyben menedéket is jelenthet számukra és más fajokra.

Neked ajánljuk
Mint a mágnes, úgy vonzzák a rákokat a víz alatti kábelek Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás Hagymások ültetése ősszel (videó) Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam