2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tavaszi álganéjtúró 2020 rovara

Minden évben sor kerül az év rovara szavazásra, melynek célja, hogy nagyobb figyelem irányuljon az olyan rovarfajokra, amelyek amúgy nem közismertek, és kevés tudomásunk van róluk. Idén a tavaszi álganéjtúróra szavaztak a legtöbben.

Idén a három jelölt az ezüstös ősrovar, a tavaszi álganéjtúró és a selymes döglégy volt, közülük választották meg a Magyar Rovartani Társaság internetes szavazásán a 2020-as év rovarát.

A Föld rovarfajainak nagyobb része eleven növényekkel táplálkozik, de igen sok közöttük a ragadozó és az élősködő is. Van azonban egy csoport, amely talán még az előzőknél is fontosabb, és fajszámuk is jelentős, százezres nagyságrendű. Ők a lebontó rovarok. Ők tüntetik el más élőlények elhalt maradványait – a korhadt fát, a lehullott avart, a trágyát és a tetemeket. Ezekből nagyon sok keletkezik, s a lebontó rovarok nélkül a Föld élhetetlen lenne. Az idei jelöltek az említett csoportból kerültek ki.

A szavazáson több ezren voksoltak, végül az év rovara a tavaszi álganéjtúró lett 2529 szavazattal, második helyen végzett az ezüstös ősrovar 2105 szavazattal, a selymes döglégy pedig 620 szavazatot kapott, így a harmadik helyezést érte el.

A tavaszi álganéjtúró Fotó: Ujvári Zsolt, izeltlabuak.hu

A tavaszi álganéjtúró némi gyakorlattal könnyen azonosítható rovar. A kifejlett bogár 12-20 mm. Teste zömök, minden oldalról lekerekített, valamivel hosszabb, mint széles, erősen domború. Kültakarója fémesen fénylő kék, kékeszöld vagy zöld, néha csaknem fekete vagy (főleg az Északi-tenger partvidékén) sötétlilás. A délebbi és alacsonyabb területeken a szín a zöld irányába tolódik el – Magyarországon a Balatontól dél felé egyre több a teljesen zöld egyed –, észak felé és magasabban a kék, majd a fekete szín dominál. A hím és a nőstény külsőre egyforma.

A tavaszi álganéjtúró csaknem egész Európában előfordul. Magyarországon a családnak 6 faja él. A hegységekben és a dombvidékeken sokfelé megtalálható. Elsősorban a meleg, napsütötte élőhelyeket kedveli: zárt, kissé cserjésedő lösz-, mészkő- és dolomitgyepekben, karsztbokorerdőkben, melegkedvelő tölgyesekben, ligetes cseres-tölgyesekben bukkanhatunk rá, de a teljesen nyílt, kopár helyeket kerüli.

Magyarországon a tavaszi álganéjtúró nem ritka. Élőhelyeinek jelentős része védett területekre esik, így nem számít veszélyeztetettnek, ezért nem is szerepel a védett fajok között. Más országokban azonban, mint például Angliában vagy Svédországban, az utóbbi évtizedekben erősen visszaszorult, és számos lelőhelyéről eltűnt. Finnországban kipusztult.

Neked ajánljuk
Lehet szavazni a fővárosi állatkert fiú kiselefántjának nevére Aktív Magyarország: négy hídon kel át az év kerékpárútja Megérkezett a Tesla Magyarországra Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) A járvány megduplázta a mentők feladatait
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam