2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aminek örülhettünk 2019-ben

Bár a tömeges kihalási hullám árnyékában nehéz sikerről beszélni, a természet megóvásáért folytatott küzdelem értelmét és jelentőségét néhány biztató példa ebben az évben is igazolta.

A 20. század hajnalán mindössze pár száz egyedet számláló hosszúszárnyú bálna populációja a szigorú szabályozásnak hála egy 2019-es felmérés szerint újra elérte a 25 ezres egyedszámot.

Fotó: flickker photos/flickr.com

Megkezdődött a Duna-delta helyreállítása. A vizes élőhely visszanyeri természetes állapotát, széttöredezettsége megszűnik, a bölények betelepítése pedig segít a táj karbantartásában.

Fotó: pixabay.com

Folytatódott a Kína, Kenya és Botswana között megindult együttműködés, amelynek az a célja, hogy tájékoztató és szemléletformáló programokkal segítse az illegális állatkereskedelem felszámolását.

A hegyi gorillák száma, a kihalásukkal kapcsolatos baljós jövendölések és a folyamatos fenyegetettség ellenére, növekedést mutat. Egy 2019-es felmérés szerint 1000 egyed él a Virunga-hegység területén.

Fotó: pixabay.com

Az Ocean Cleanup projekt keretében megkezdődött az óceáni élővilágot megnyomorító műanyagszennyezés felszámolása.

Forrás: The Ocean Cleanup/youtube.com

A veszélyeztetett fajok Vörös Listáján szereplő 10 faj besorolása javult a természetvédelmi erőfeszítéseknek hála. Ugyanakkor 73 faj helyzete a megóvásuk érdekében végzett munka ellenére romlott, és a 112 432 listán szereplő faj közül több mint 30 ezer továbbra is a kihalás szélén áll – tehát az új évre is bőven maradt teendő.

A guami guvat egyike 2019 szerencsés állatfajainak Fotó: Greg Hume/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: openaccessgovernment.org
Vissza
Hírfolyam