2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kutatókat is meglepte a mélytengerek egyik legfurcsább élőlénye (videóval)

Igencsak bizarr mélytengeri élőlényt, egy pelikánangolnát (Eurypharynx pelecanoides) sikerült megörökíteniük a kutatóknak egy Hawaii közelében található tengeri természetvédelmi területen.

A tudósok a mélytengeri korallok életterét filmezték és fotózták, amikor meglátták a furcsa, fekete teremtményt a Papahanaumokuakea tengeri rezervátumban, több száz méteres mélységben.

A ritka felvételen az látható, amint az állat kinyitja a száját, zacskószerűen felfúvódik, eredeti mérete többszörösére növekszik, és így próbálja elijeszteni a hívatlan vendégeket. Végül feladta a hiábavaló kísérletet, és „visszazsugorodott” normális méretére, majd elúszott.

Fotó: youtube.com

A csak elvétve megfigyelhető, ragadozó pelikánangolna akár egyméteresre is megnő, és többnyire 1400 méteres mélységben él. A saját méretével azonos, sőt nagyobb prédaállatokat is képes bekebelezni. A gerinces állatvilágon belül nincs még egy olyan élőlény, amelynek a test arányához viszonyítva akkora szája lenne, mint a pelikánangolnának.

Az alsó állkapocshoz hatalmas toroklebeny társul, amely hasonlatos a névadó pelikánhoz, illetve a gödényfélékhez. Szájában a kígyókéhoz hasonló vékony, ritkás és hátrafelé hajló tűhegyes fogak sorakoznak.

A farokúszója nagy részén világítószervek találhatók. A kifogott példányok, valamint a nőstényekben talált ikrák vizsgálata arra enged következtetni, hogy ez a mélytengeri halfaj egyszer szaporodó, vagyis az első szaporodása után nem sokkal elpusztul. 

Neked ajánljuk
Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval) Műanyagszeméttel van tele a tengeri madarak fészke A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam